NIEUWS

geweld tegen vrouwen met een verstandelijke beperking

geweld tegen vrouwen met een verstandelijke beperking
beeld: Inclusion Europe

Vrouwen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, komen vele vormen van geweld tegen. Omdat ze afgescheiden leven van de samenleving en (dus) niet gehoord worden, zijn ze kwetsbaar. Zo blijkt uit een Europees onderzoek van Inclusion Europe met diepte-interviews met tien vrouwen. 

TEKST Silvie Warmerdam

De studie heet ‘Life after Violence’ en is gepresenteerd in het bijzijn van leden van het Europees Parlement. (Of lees de fantastische  makkelijk-te-lezen-versie).
Het gaat in eerste instantie om fysiek en seksueel geweld, te vaak gepleegd door mensen waar vrouwen met een verstandelijke beperking van afhankelijk zijn. Waarbij het te vaak voorkomt dat de vrouwen -als ze al aangifte doen- niet gehoord worden omdat ze niet als geloofwaardig worden gezien.
Maar het gaat ook om geweld dat niet opvalt, maar wel structureel is. Self-advocaat Mirjam Braspenning, die heeft geholpen bij het onderzoek, legt het uit op de site van Inclusion Europe uit: ‘Medicijnen krijgen tegen je wens, je niet uit mogen spreken, niet je eigen beslissingen mogen nemen. Dit is allemaal geweld. En het telt op.’

Susanne Bosmann van de UN Human Rights Office for Europe over het rapport: ‘De notie is nog altijd dat instellingen mensen beschermen. Maar instellingen zijn geen veilige plek (…) Dit rapport is uniek: het verwoordt de gevoelens en gedachtes van de vrouwen om wie het gaat.’ 

Het onderzoek is naast literatuuronderzoek, gebaseerd op 10 diepte-interviews met vrouwen die in instellingen hebben gewoond en geweld aan den lijve hebben ondervonden.
Het is uitgevoerd door Inclusion Europe, een Europese organisatie voor mensen met verstandelijke beperkingen en hun families. Er zijn vele landelijke en lokale organisaties bij aangesloten. Vanuit Nederland zijn dit bijvoorbeeld Ieder(in) en LFB, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking.

Dit geweld tegen vrouwen met een beperking is ontluisterend, goed dus dat er nu aandacht voor is. Dit onderzoek heeft een grote Nederlandse betrokkenheid, er komt een vervolg  in landen als Roemenië, Kroatië en Litouwen. 

Lees ook hoe het is als je kind slachtoffer is van geweld in de bus van het leerlingenvervoer

Lotje&co houdt je op de hoogte van relevant nieuws voor ouders van zorgintensieve kinderen. Ook als dat nieuws schuurt en pijn doet. Doe je mee om ons werk mogelijk te maken?

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest