Blog Silvie

hoezo grappig? Kwetsend zul je bedoelen.


14 september 2017

Wel eens van woongroep 't Rugzakje gehoord? ‘De beste zorgaanbieder van Nederland’, lees ik op hun Facebook-pagina die populair is, dankzij de sappige verhalen over de bewoners.

TEKST Silvie Warmerdam

Waar die sappige verhalen over gaan? Over Weslie, die in een rolstoel zit en ‘vergeten’ wordt na het afdouchen ’s ochtends. Over Agnes met een verstandelijke beperking die zichzelf online belachelijk mag maken, over Toeter-Jan met achondroplasie (dwerggroei) die gepest wordt bij een potje bowling, waar de leiding om moet lachen.
Zo organiseert de woongroep op 31 september (!) een rondleiding en meet & greet met alle bewoners. Onderdeel van het programma zijn de zakjes met snacks die te koop zijn en uitgedeeld kunnen worden aan de bewoners.

Inderdaad die datum verraadt het al: de account is nep. De woongroep bestaat niet in ’t echte leven, alleen online.
Maar online is woongroep ’t Rugzakje populair. De pagina heeft bijna evenveel volgers als Lotje&co. Een post wordt zomaar 20 tot 30 keer gedeeld en krijgt honderden likes. Getallen waar je als beheerder blij van wordt.
Blijkbaar zijn er niet alleen mensen die er lol in scheppen om zo’n pagina te beginnen, te onderhouden en vol te zetten met grappen en grollen over de rug van mensen met een beperking; maar zijn er ook veel mensen die dat grappig vinden en massaal reageren. Misschien is dat laatste nog wel het ergste.

Een groep ouders-van heeft de pagina bij Facebook aangeklaagd; helaas zonder succes, ’t Rugzakje is nog steeds in de lucht. Natuurlijk kunnen we onze schouders ophalen of de ironie ervan inzien. Maar mij lukt dat niet. Het idee dat Facebook elke post die ook maar riekt naar ‘buiten het normale’ verwijdert en deze pagina laat bestaan maakt me buitengewoon verdrietig.

Zelf polshoogte nemen? Ga naar Facebook en zoek op woongroep ’t Rugzakje. Van mij krijg je geen link, anders leggen de algoritmen van Mark Zuckerberg nog een verband tussen Lotje en die humorloze pagina.

Natuurlijk is lachen gezond, zolang het niet ten koste van gaat… Lees humor, mijn blog over het thema-dossier ‘lachen maakt zwaarte lichter.’ 

Nog geen lid van Lotje&co, maar ben je wel blij dat we dit soort humor aan de kaak stellen? Meld je dan nu als lid!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

2 reacties op “hoezo grappig? Kwetsend zul je bedoelen.”

  • E w schreef:

    T leven is al serieus genoeg desondanks heb ik respect voor de mensen die in de gehandicaptenzorg werken. Maar kan me zeer goed inbeelden en de humor ervan in zien enzo velen met mij.

  • Michaela schreef:

    Ik begrijp het punt wat betreft het niet plaatsen van de link. Maar het feit dat u er een artikel over schrijft is voor meneer Zückerberg vast snel te vinden. Dat is mijn mening.

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest