NIEUWS

HandicapNL: hét fonds voor mensen met een beperking

HandicapNL

Twee fondsen waar we op een plezierige manier mee samenwerken, gaan vanaf vandaag samen verder onder de vlag HandicapNL. En dat is goed nieuws, want zo kunnen ze meer voor zorgintensieve kinderen (en ons ouders) betekenen. HandicapNL wil de eigen regie vergroten, is voor gelijke kansen en wil overbelasting van mantelzorgers helpen tegen gaan. Daar kunnen wij alleen maar enthousiast 'ja!' op knikken.  

TEKST Elise van der Velde

Het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten hebben de handen ineengeslagen en bundelen vanaf vandaag hun krachten. Ze gaan verder als HandicapNL. Een duidelijke naam die je niet mis kunt verstaan voor hét fonds ‘dat mensen met een handicap en hun naasten sterker maakt om volwaardig mee te doen in de maatschappij.

iedereen doet mee
Het Revalidatiefonds ken je waarschijnlijk al van projecten voor mensen met een fysieke beperking. Het Fonds verstandelijk gehandicapten bijvoorbeeld van het Knoopgala en het Gebaar van Waardering. De twee fondsen huisden al een paar jaar onder één dak, maar met de nieuwe naam wordt het echt één club. Met één simpele visie: iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij, ongeacht z’n beperking(en). ‘Men roept wel ‘iedereen moet mee kunnen doen’,’ aldus directeur Daniëlle Schutgens, ‘maar het blijft veelal bij roepen. Echte eerlijke kansen en passende mogelijkheden, bijvoorbeeld om te kunnen werken, sporten en uitgaan, zijn er nog bar weinig.’

eigen regie vergroten
HandicapNL richt zijn pijlen op thema’s waar wij en onze kinderen allemaal mee te maken hebben, zoals eigen regie, gelijke kansen en overbelasting mantelzorgers. Het nieuwe fonds zal zich inzetten om de eigen regie van mensen met een beperking te vergroten. Hoe? Door projecten te ondersteunen die dit stimuleren, zoals rolstoeltrainingen en woongroepen. Schutgens: ‘Wij willen een maatschappij waarin mensen met een handicap zo goed mogelijk in staat worden gesteld om eigen keuzes te maken. We willen hen weerbaarder en zichtbaarder maken.’

gelijke kansen, overal
Om volwaardig mee te kunnen doen, moeten mensen met een beperking wel gelijke kansen krijgen. Gelijke kansen op werk, sport en uitgaan. Maar ook gelijke toegang tot gebouwen. Door steun aan projecten die meer balans creëren tussen de draaglast en draagkracht van familieleden en mantelzorgers, zorgt HandicapNL ook voor ons, gezinnen met een zorgintensief kind.

Nu krijgt volgens HandicapNL 60 procent van de ouders van een kind met een handicap een burn-out. Het fonds wil hen helpen met bijvoorbeeld logeerweekenden, het Gebaar van Waardering of kennisuitwisseling voor lotgenoten. Stichting Lotje&co helpt, als partner van HandicapNL, mee bij initiatieven voor ouders.

Meer weten? Lees op de website van HandicapNL alles over hun visie en projecten.

Lees ook: ons opiniestuk over behoud van draagkracht bij mantelzorgers van een kind met een beperking, dat de kranten haalde.

Lotje&co zet zich in voor gezinnen met een zorgintensief kind. Word daarom nu lid!

samen maken we Lotje mogelijk

2 reacties op “HandicapNL: hét fonds voor mensen met een beperking”

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest