Blog Silvie

we herkennen elkaar in de zorg om onze kinderen

misofonie
17 maart 2018

‘Jeetje, dat is ook wat,’ reageert Simeon als hij naar het Jeugdjournaal kijkt. Hij neemt nog een hap van zijn appel en kauwt hoorbaar. ‘Maar goed dat dit meisje niet bij ons woont, met die smakker Daniël.’ ‘Nee, Siem jij smakt!’ reageert Daan meteen. We kijken naar een item over misofonie. 

TEKST Silvie Warmerdam

Dit meisje, dat in het Jeugdjournaal (vanaf 10.51) zo helder uitlegt wat misofonie is en hoe het haar leven beheerst, heet Lotte en is de dochter van een goede vriendin. Ik ken haar verhaal uiteraard. Ik ken haar frustratie omdat ze niet meer wist hoe ze Lotte kon helpen, haar zoektocht naar informatie, haar wanhoop omdat het alleen maar erger leek te worden. Lotte’s afschuw voor bepaalde geluiden ging niet alleen haar leven beheersen, maar ook het leven haar ouders en van haar twee grote broers die vonden dat de kleine zus normaal moest doen.

Het AMC biedt kindertherapie in een groep. Tot grote opluchting van mijn vriendin, stond Lotte precies dit najaar -het moment dat ze naar de brugklas zou gaan- bovenaan de wachtlijst en kon ze meedoen. Omdat er geen genezing voor misofonie is, is de therapie gericht op er mee leren leven.
Het Jeugdjournaal mocht filmen in Amsterdam en laat de gedragstherapeute, die de groep leidt aan het woord: ‘We proberen bijvoorbeeld de geluiden te koppelen aan beelden die kinderen wel leuk vinden, zodat een meer neutrale reactie ontstaat.’

Het fijne aan zo’n item in het Jeugdjournaal is, dat er vast en zeker kinderen zijn die zitten te kijken en zichzelf in het verhaal van Lotte herkennen. Ook voor kinderen die bepaalde geluiden haten, is herkenning en erkenning essentieel om überhaupt te kunnen gaan nadenken over de vraag hoe ga ik hier mee om?

En dat vind ik mooi aan het woord zorgintensief. Los van een diagnose, los van wat je kind wel of niet kan, vinden we elkaar.  We vinden elkaar in de zoektocht naar de vraag hoe help ik mijn kind? We vinden elkaar in onze behoefte aan erkenning en herkenning. We vinden elkaar in de wanhoop die we allemaal soms voelen, op welke manier dan ook. En kunnen elkaar tot steun zijn.

Als het item is afgelopen, ben ik trots op Lotte, die zichzelf op de rit krijgt en trots op haar ouders die op de bres sprongen voor hun kind en haar serieus namen. Net zoals we allemaal doen, iedere keer weer.

Lees ook: Krissie vindt het maar lastig om de diagnose ADHD bij haar dochter te erkennen; hoewel ze het heus wel herkent. 

Lotje&co is erkenning en herkenning, elke dag weer. Daarom ben je lid

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

Silvie Warmerdam
Silvie Warmerdam is getrouwd met Harro met wie ze drie zonen heeft: Julian (16), Daniël (13, syndroom van Down) en Simeon (10). Silvie blogt elke werkdag over haar leven met Daniël. Silvies verhalen over haar familieleven in Amerika zijn gebundeld in het boek 'Blonde haren onder een cowboyhoed'.

Meer Silvie

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest