Blog Silvie

iemand tegenover je die je snapt, echt snapt

herkenning

Ken je dat, dat gevoel van herkenning als je een andere ouder-van tegenkomt? Alsof onze antennes onmiddellijk contact maken en je kunt ontspannen. Want degene tegenover je, snapt je. Snapt je echt. 

TEKST Silvie Warmerdam

Ik loop met Daniël in de supermarkt. Natuurlijk spot ik meteen dat er een jongeman met Down ook boodschappen doet. Hij is met zijn vader. En zijn vader heeft ons gespot. Want als ik langs loop zegt hij vriendelijk en met een blik van verstandhouding goeiedag. Ook al is Daan aan de andere kant van de winkel melk aan het inladen.

Ik zit in een gesprek, met mensen die bij een lokaal fonds werken dat geld geeft aan projecten waar mensen met een beperking beter van worden. Het is een prettig gesprek, onze gesprekspartners zijn uiterst welwillend en snappen wat we willen voor ons hockeyteam. Maar toch, aan de manier waarop ze vragen stellen weet ik binnen vijf minuten dat ze zelf geen ouder-van zijn. 

Voor het tijdschrift Lotje&co hou ik veel (telefonische) interviews. Met ouders-van, brussen, opa’s, oma’s. Omdat het in die gesprekken om hen gaat, introduceer ik mezelf alleen als redacteur. Soms herkennen mensen mijn naam, omdat ze mijn blog lezen. Soms vragen ze naar mijn eigen achtergrond. Soms komt tijdens het interview toevallig ter sprake dat ik zelf ook zo’n ouder ben. En altijd voel ik de schouders van de geïnterviewde dan zakken: aha, ik hoef niet alles uit te leggen, ze snapt me. 

Altijd is er onmiddellijk die herkenning, even de ontspanning om de ander je sowieso snapt. Weet van je frustratie, van je zorgen, je schuldgevoel, je euforie bij een klein stapje in de ontwikkeling, je rouw om wat er niet is en je enorme liefde voor je kind. Hij of zij weet dat je die gevoelens door elkaar hebt en weet dat acceptatie een proces is zonder eindpunt. 

En dan hoef je helemaal niet de dikste vrienden te worden of elke week bij elkaar op de koffie te gaan. Gewoon af en toe even die antennes contact laten maken; dan komen we allebei met een glimlach de dag door. 

Lees ook hoe het is om ook vrienden te hebben die helemaal niet uit ‘onze’ wereld komen…

Bij Lotje&co vind je die herkenning elke dag weer. In verhalen, in het nieuws, in uitjes, tips. En in elkaars reacties op onze posts. Samen maken we het platform. Doe je ook mee?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

3 reacties op “iemand tegenover je die je snapt, echt snapt”

 • S. schreef:

  Ik heb zelf een gezond kind. En ik ben er vrij zeker van dat ik het niét snap, omdat mijn kind elk jaar even snel ouder wordt en meer kan dan het gemiddelde kind. En toch kom ik hier heel erg graag lezen. Ten eerste om het beter te begrijpen, omdat ik het belangrijk vind om me beter in de schoenen van ouders met een zorgintensief kind te plaatsen. Ten tweede omdat ik, vooral enkele jaren geleden, toch ook veel herkenning voelde, nl. in het stukje “het is allemaal zo anders dan we dachten, en zo anders dan het bij de meeste mensen gaat, en hoe ga ik daar nu mee om?”. Ik werd vroeg een jong mama, en ik moest me daar heel erg aan aanpassen. Deze website, die zowel eerlijk als optimistisch is, heeft me daar vaak mee geholpen. Hopelijk klink ik niet betweterig of ongepast, maar heel misschien snap ik ook wel een klein stukje van hoe het op sommige punten voelt voor mensen met een zorgintensief kindje. Maar then again, ik besef tegelijk ook dat het heel erg anders is, heel heel erg anders.

  1. Veronique Werz schreef:

   Lotje&co is er voor iedereen. fijn dat je meeleest en voor jou de dingen eruit haalt die er toe doen. voel je dus vooral heel erg welkom.

 • S. schreef:

  snel ouder wordt en meer kan dan het gemiddelde kind.
  –> onduidelijke zin zie ik nu pas, ik had het moeten nalezen. Ik bedoelde:
  net als het gemiddelde kind (zo dat al bestaat) wordt mijn kind elk jaar een beetje ouder en zelfstandiger en kan het meer.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

 • Ik word trouwe vriend
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest