Blog Silvie

als je hét gesprek voert met de jongere brus

jongere brus

Het is de laatste avond van onze wintersportvakantie. Voordat we alle spullen weer inpakken, gaan we uit eten en proosten op de goede afloop. Het was een heerlijke week, met alle weertypes -inclusief een sneeuwstorm. Alleen, als Daniël naar de wc gaat, brandt Simeon los: ‘Waarom skiet Daan nog steeds zo langzaam? Waarom kan hij niet beter en sneller?’ We hebben met z’n vieren hét gesprek.

TEKST Silvie Warmerdam

Daniël heeft weer vier dagen privé-les gehad en ook al kan hij best lekker skiën, hij is in die vier dagen niet veel vooruit gegaan. En zeker niet in vergelijking met Simeon, die na vijf dagen groepsles, met veel flair een rode piste af snowboardt. Ook al zaten er alleen maar Duitse kinderen in zijn klasje. En ook al moesten we vorig jaar niet alleen op Daan, maar ook nog op hem wachten.

En dat is wat we Simeon en Julian in die paar minuten die we hebben als Daniël naar de wc is, proberen duidelijk te maken. Dat zij zich steeds sneller ontwikkelen dan Daniël. En dat het daardoor lijkt alsof hij stil staat.
Zeker voor Simeon, die z’n hele leven al samen met Daan opgroeit en hem als zijn maatje ziet, is dat een nieuw gezichtspunt. Hij is Daniël niet alleen in alles voorbij, hij gaat hem ook nog ’ns steeds sneller voorbij. Simeon raakt in de pubertijd, gaat straks naar de middelbare school, het wordt anders.
‘Het betekent natuurlijk niet dat Daan je broer en je maatje niet meer is’, leg ik uit. ‘Maar het betekent wél dat we moeten accepteren dat hij achteraan skiet. En nooit zo makkelijk van een rode piste af zal komen als jij nu kan.’

Ik hou het bij het ski-voorbeeld, Simeon maakt de vergelijking met alle andere aspecten van ons leven meteen zelf. Voordat hij nog veel meer kan zeggen, komt Daniël vrolijk en enthousiast weer op ons af lopen.
‘Kom je naast ons zitten?’ stelt Julian voor. Even later zit Daan trots te stralen tussen zijn broers, die over tien jaar vast nog steeds geduldig zullen staan wachten onderaan een blauwe piste. 

Lees ook over Daniël z’n eerste skilessen en hoe hij opeens zo vooruit ging

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest