Blog Saskia

waarom het leven als leerschool het beste werkt voor Merlijn

het leven als leerschool

Merlijn en ik gaan naar een proefles op de 'College of Multi Media' in Amsterdam omdat daar een opleiding is van een half jaar tot professional video producer. Nu is dit wel een particuliere opleiding voor volwassenen. Misschien dat ze daarom maatwerk willen regelen voor Merlijn. 

TEKST Saskia Buma

Voor mij vrij uniek om mee te maken. Na wat gesprekken vindt de docent het prima als hij komt en wil hij alles zo passend mogelijk maken. Zo kan Merlijn dan bijvoorbeeld de toetsen gaan maken in een lege kamer, hoeft hij niet altijd in de lessen aanwezig te zijn, zolang de opdrachten maar goed gaan. Hij geeft aan, na het zien van de portfolio, dat Merlijn talent heeft en een slag kan gaan maken naar professionaliteit. Ondanks dat hij vijftien jaar is, is Merlijn meer dan welkom. Merlijn past prima in de groep is zijn mening.

Op de terugweg naar huis begint Merlijn enorm te twijfelen. ‘Mam, ik denk niet dat ik dit kan.’
We hebben de hele weg naar huis een intensief gesprek. Ik laat hem nadenken over de kans die er ligt en hoe zijn angsten hem tegenhouden. Ik merk dat ik zelf frustraties heb over het feit dat Merlijn dingen nog niet aandurft. Dan zie ik kansen waar hij nog niet aan toe is. Ik moet terug op de plaats van geduld, rust en vooral vertrouwen.
Merlijn is de hele dag thuis zonder programma, ik moet dat iedere keer weer voor hem opzetten. Motiveren, stimuleren en aanzetten tot het doen van activiteiten. Dus als derden daar iets aan toe kunnen voegen, zou me dat meer rust geven.

De volgende avond is hij bij Mathilde die hem begeleidt bij zijn IVIO onderwijs. Ik heb haar van te voren gevraagd of ze met hem wil praten over deze opleiding en om mij advies te geven. Als ik hem kom halen, vertelt ze me dat ze met Merlijn uitvoerig gesproken heeft en dat het voor nu een stap te ver is. Merlijn knikt.
Ze vertelt dat Merlijn eerst succeservaringen moet opdoen met toetsen maken en verder moet zijn in zijn proces van meer zelfvertrouwen als het over onderwijs gaat. Dat hij eigenlijk nog maar net begonnen is met één vak IVIO en er niks verder qua druk bij kan hebben. Dus niet nog een opleiding ernaast moet gaan doen. Dat dat voor de toekomst wellicht een mooie stap kan zijn, maar nu te vroeg zou komen.
Ik voel meteen dan ze gelijk heeft en dat geeft rust. Het is fijn om met haar te kunnen sparren omdat ik er zo dicht op zit als moeder en zij hem ook goed kent en net iets verder van hem af staat.

Voor nu maakt Merlijn zijn eigen filmpjes en ontwikkelt hij zich verder met de hulp van twee mannen uit het filmvak die zijn leermeesters willen zijn. Hij maakt voor hen en voor het project De sensatie van het goede leven ieder kwartaal een filmpje als razende reporter die zijn eigen overprikkeling onderzoekt. En voor vrienden uit mijn netwerk maakt hij af en toe een filmpje en leert hij via hen opdrachten uit te voeren. Ook voor Lotje&co heeft hij een impressiefilmpje gemaakt en zal hij vast nog wat opdrachten gaan doen in de toekomst.
Merlijn heeft zijn leerschool elke dag zonder te voelen dat hij aan school doet. Hij wil zich graag laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel als hij zestien jaar is, zodat hij zich kan laten inhuren voor het maken van filmpjes. En dus stimuleer ik hem bijna dagelijks om een tijd achter zijn editprogramma te zitten en heeft hij sinds kort een kleine handige actioncamera waarmee hij nu overal aan het filmen is. Gelukkig vindt hij dit enorm leuk om te doen.

Het leven als leerschool, dat werkt voor Merlijn toch nog altijd het beste!

Saskia heeft al een hele zoektocht achter de rug als het om onderwijs voor Merlijn gaat.

Lotje&co biedt graag kansen aan jongeren als Merlijn. Jij ook? Wordt dan donateur.

word donateur van gezinnen met een zorgintensief kind

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest