NIEUWS

het Scheepvaartmuseum biedt prikkelarm museumbezoek aan

Het Scheepvaartmuseum
Beeld © JoniIsraeli.com

Als je autisme hebt of om een andere reden  heel gevoelig voor prikkels, is een museumbezoek niet vanzelfsprekend. Daarom biedt het Scheepvaartmuseum nu elke drie maanden een prikkelvrij programma aan dat speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld. Denk: interactieve elementen die zijn uitgezet en een chill-out ruimte met geluidswerende koptelefoons. Wat een geweldig initiatief!

TEKST Elise van der Velde FOTO Twycer

Het Scheepvaartmuseum signaleerde dat voor personen met autisme, ADHD of een andere prikkelverwerkingsstoornis, niet genoeg museumaanbod aanwezig is. Terwijl ook deze groep houdt van kunst en verdieping. In samenwerking met de Reinwardt Academie (de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) ontwikkelde het museum een prikkelvrij programma voor kinderen van 6 t/m 13 jaar met autisme en hun familie.

een prikkelplattegrond

Tijdens het familiebezoek nemen museumgidsen je mee naar een tentoonstelling. De museumdocenten houden rekening met de wensen van de groep. Interactieve elementen (lees: geluid, licht, bewegende dingen) worden mogelijk worden uitgezet en na de rondleiding is er een knutselactiviteit. Daarna kunnen je met het hele gezin het museum verder bezoeken. Er is hiervoor een prikkelplattegrond beschikbaar die aangeeft of een ruimte prikkelrijk of juist prikkelarm is. Zijn er toch teveel prikkels? Dan  kan je kind gebruik maken v an  de chill-out ruimte. Dit is een plek met geluidswerende koptelefoons waar de kinderen tot rust kunnen komen.

mail het Scheepsvaartmuseum

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen aan educatie@hetscheepvaartmuseum.nl o.v.v. datum, aantal personen en de leeftijd van de kinderen. De maximale capaciteit is 15 personen per groep. Bij aanmelding stuurt Het Scheepvaartmuseum een wegwijzer met het programma op. Hiermee kun je je samen met je kind thuis voorbereiden op het museumbezoek. Fantastisch dat zelfs daar is aan gedacht! Het eerstvolgende prikkelvrije museumbezoeken zijn op  op 24 november 2018 en 26 januari 2019 van 09.30 tot 11.00 uur. Veel plezier!

Lees ook: op zoek naar speelgoed waar jouw zorgintensieve kind wél mee kan spelen? Hier moet je zijn!

Lotje&co is het online platform voor gezinnen met een zorgintensief kind. We zijn er voor jou, met mooie verhalen, workshops en tips voor uitjes die geschikt zijn voor jouw kind. Steun je ons al?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest