Blog Saskia

ineens is daar onverwachte hulp uit het universum

universum

Vorige week zijn de scholen weer begonnen bij ons in Noord Holland.  Ik zit met mijn lief op Ibiza om te herstellen van zijn bestraling en om vakantie te vieren. Terwijl mijn oudste zoon start met zijn tweede jaar Chemie aan de Hoge School en Merlijn start met IVIO-onderwijs samen met Mathilde. Als ik er niet ben stem ik tegenwoordig af met mijn netwerk waaronder mijn ouders, vriendinnen, Mathilde, Linde en mijn oudste zoon om regelmatig contact te hebben met Merlijn. Merlijn is inmiddels zo zelfstandig dat hij het redt in zijn eentje (met regelmatig appjes van mij).

TEKST Saskia Buma

Maar wat ik vaak vergeet of waar ik in ieder geval geen rekening mee hou, is dat Merlijn zo rond het eind van het ene of aan het begin van een nieuw schooljaar, last kan krijgen van een behoorlijk somber gevoel. Zorgen die dan weer opspelen bij hem zijn: ik voel me eenzaam en hoe zal ik het redden later. Ze keren ieder jaar terug, zoals anderen last hebben van een herfst- of winterdepressie. En altijd rond de zomervakantie uit een onverwachte hoek of op een totaal onverwacht moment.

Dit jaar begint het in de laatste weken van de zomervakantie met een aanwakkerende kracht die ik niet zie aankomen. Omdat Merlijn het verbergt of zelf niet goed doorheeft. En dan ineens is het er met een ferme klap van de hamer. Die gevoelens gaan ook altijd gepaard met een lichamelijke klacht die we in eerste instantie niet serieus nemen.
Dit jaar is het oorpijn. Hij klaagt er gewoon niet over, geeft geen pijnklachten aan, maar zegt wel opeens dat er vocht uit zijn oor komt. Dat de hond al dagen probeert aan zijn oor zit te likken: ‘Wat gek hè mam?’
En dan opeens valt alles op zijn plek, zijn stem wordt qua intonatie anders en hij begint steeds meer aan te geven zich niet goed te voelen.

Ik begrijp zijn frustratie en onmacht. Zijn gevoel dat hij denkt nooit iets te kunnen bereiken; want hoe ga je een diploma halen? Dat hij veel te vaak alleen is, terwijl andere zestienjarigen met hun vrienden zijn, de hele dag en liefst ook nog alle avonden, en zeker in het weekend. En hij is veel alleen of met volwassenen. Aan de andere kant geeft Merlijn aan ook graag alleen te willen zijn. Soms is dat ook ingewikkeld voor mij.

dank je wel universum

Hoe we ook met hem praten, hem vertellen dat hij er gaat komen op zijn eigen wijze, unieke manier, hij voelt het niet. Hij kan er niet bij. En dan komt het universum hem een cadeau brengen! 

Als Merlijn bij Mathilde vandaan komt, ontmoet hij bij de bushalte in Alkmaar een jongeman die met hem aan de praat raakt. Hij vraagt Merlijn wat hij zoal doet en Merlijn wil weten wat hij doet. Hij vertelt Merlijn dat hij in een team zit om aan een Pokemon tournament deel te nemen. Hij reist de hele wereld over en verdient daar zijn geld mee. Hij vertelt aan Merlijn dat hij op school dacht: ‘wat zit ik hier te doen? Ik wil niet meer naar school, ik wil met gamen aan de slag. Kijken waar het me zal brengen, want dat vind ik geweldig leuk om te doen.’ En zo is hij gestopt met school en doet nu, betaald, wat hij wil doen. En ontmoet duizenden mensen all over the world. 

Merlijn belde me op later die avond en hij was er weer. Zijn stem was weer goed en hij vertelde me dit verhaal over deze bijzondere ontmoeting en hij zei: ‘Mam, dit is zo inspirerend voor me! Ik maak me altijd zorgen over wat ik moet doen in de toekomst en dan komt het universum effe langs: Don’t worry mate, je kan alles doen wat je wilt, gamen, editen, filmen, noem het maar. Er is wel iets voor jou!’

Pfff bedankt universum voor je hulp. Ik kan weer verder ontspannen en vakantie vieren.

Lees ook hoe Saskia zich voelt en hoe ze reageert als haar lief hoort dat de tumor terug is. 

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Elke dag, 7 dagen in de week delen we persoonlijke verhalen waar je je in herkent. Maak ons werk mogelijk en word lid.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest