ARCHIEF advertorials/oproepen

ik heb je nodig


22 juni 2017

'We hebben geldnood. Even wist ik niet hoe het verder moest met Lotje&co. Tot ik bedacht: ik mag best jouw hulp vragen. Durven vragen is durven vertrouwen. Zoals jij en ik weten: je redt het niet zonder elkaar. Wij zijn er juist voor elkaar.'

TEKST Maartje de Gruyter 

Meestal gloei ik van trots als de nieuwste Lotje&co verschijnt, vandaag voel ik me ook bezwaard. Want het tijdschrift is dit keer dunner dan anders, omdat we moesten bezuinigen.
NSGK stopt met het belangrijkste deel van de financiering van stichting Lotje&co, na maar liefst zeven jaar! Dat is heel begrijpelijk. Maar wij willen zelfstandig verder!
Want onze missie staat nog steeds als een huis! Herkenning en erkenning bieden en samen met duizenden mensen zoals jij en ik een krachtig platform vormen voor elkaar én om onze zichtbaarheid in de samenleving te vergroten.

We zijn dus meteen in actie gekomen. Zodat we nog dit jaar onze financiering structureel op orde krijgen. Maar daarvoor hebben we tijd nodig. En intussen willen we wèl het tijdschrift maken, drukken en versturen naar alle trouwe leden. En jou online dagelijks voorzien van persoonlijke blogs, nieuws en relevante informatie. We hebben 100.000 euro nodig om te kunnen overleven.
Daarom maken we van de nood een deugd. We gaan crowdfunden. En jij kan helpen! Gewoon door al je vrienden te vragen 5 euro te doneren aan stichting Lotje&co.

Zo kun jij helpen:

 1. Vertel al je vrienden, familie en buren waarom Lotje&co zo belangrijk is voor jou en je gezin
 2. Vraag hen 5 euro (of meer) te doneren
 3. Vraag iedereen die je kent deze actie te delen en nog meer donaties op te halen

Bedelen?
De nieuwste Lotje&co is niet voor niets een crowdfundingspecial. Want geldnood speelt bij ons allemaal weleens. Hoe kom je in deze tijden aan een aangepaste auto, hulpmiddelen voor een goede nachtrust, de allerbeste opvang of behandeling voor jouw kind? Uit nood worden we inventief, dat blijkt uit de verhalen van bijvoorbeeld Ton, Mirjam en Maud, Roland.

In bijna alle artikelen vertellen moeders, vaders en brussen hoe zij over hun schaamte heen stapten. Uit pure noodzaak smeedden zij meesterplannen en durfden hulp te vragen om hun initiatief te star­ten. Zoals een kinderdagcentrum, betere wetgeving of dagbesteding. Al die goede doelen, daar is geld voor nodig. Dus ga je geld werven. Crowdfunding, ja. Niet per se je hobby. Omdat het voelt als bedelen.

Aandacht
Maar wat leert de ervaring van Linda, Maroeska, Ton en al die anderen? Ze vroegen geld, maar kregen veel meer! Zoals ongeloof­lijk veel betrokkenheid, begrip, liefdevolle steun en inzet van familie, vrienden en vreemden. Je vraagt geld, je krijgt aandacht. Mensen merken dan pas hoe hoog je nood is. Hoe gedreven je bent. Hoe ver je gaat voor je kind. Hoe creatief je bent in het orga­niseren van begeleiding, zorg en ondersteuning voor jouw kind én andere kinderen.

Vertrouwen
Het is geweldig dat al die mensen durven te vertellen welke impact een zorgintensief kind, broer of zus heeft op je leven. Dankzij het delen van die verhalen via Lotje&co kunnen wij allemaal moedig voorwaarts blijven gaan. Ik moet er niet aan denken dat dat ein­digt. Als ik nu niet bij jou durf aan te kloppen, kan dat zomaar gebeuren. Het vertrouwen van ál die mensen in hun eigen initiatieven, geeft mij de moed om te durven vertrou­wen op jou.

Steun
Jij bent misschien al lid van Lotje&co, misschien al jarenlang, misschien al sinds de oprichting in 2010. Dankzij jouw trouwe abon­nementsbijdrage maak jij dit tijdschrift mede mogelijk. Daarnaast was substantiële steun van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) al die jaren onontbeerlijk. Zonder hun fonds hadden we dit tijdschrift – nu al het 27e nummer – niet kunnen maken. Met die steun toonde NSGK haar volle vertrouwen in onze missie: her­kenning, erkenning en verkenning bieden aan gezinnen met een zorg­ intensief kind. Laten zien wat mogelijk is, ook als het onmogelijk lijkt. Toen de nieuwe directeur van NSGK Henk­-Willem Laan mij eerder dit jaar recht in de ogen keek en uitsprak dat het tijd is voor Lotje&co om meer op eigen benen te staan, schrok ik. Maar tegelijkertijd voelde ik vertrouwen.
Vertrouwen? Jazeker. Ondanks de schrik van zijn boodschap die een afscheid inluidde, las ik vertrouwen in zijn ogen. En hij  sprak het ook uit:

Henk-Willem ‘Wij lezen Lotje&co thuis al jaren. Mijn vrouw en ik hebben daar echt iets aan. En Lotje&co zorgt ook voor veel positieve beeldvorming over gezinnen als die van ons. Ik wil echt dat jullie blijven bestaan. Ik wil jullie helpen om door te gaan met waar Lotje&co goed in is: kinderen met een beperking en hun ouders, broers en zussen een gezicht geven.’

Die woorden geven mij een warm gevoel. We zijn goed bezig. Want Henk­-Willem is niet de enige van wie ik dat hoor. Dagelijks ontvang ik vergelijkbare berichten van jullie. En als ik van één moeder hoor dat zij thuis haar hart ophaalt aan artikelen in dit tijdschrift en op onze site, weet ik: wij moeten doorgaan. Daarom gaan we dus crowdfunden. Help je mee?

Dit is het idee
Laat al jouw vrienden, vriendinnen, familie, buren, collega’s, Facebook­ vrienden, je pgb‘er, logopedist, de badmeester, kortom iedereen om je heen weten dat Lotje&co belangrijk voor je is. En dat Lotje&co nu hun steun nodig heeft. In de vorm van een donatie van – zeg – vijf euro. Stel dat jij tien mensen zo ver krijgt, dat zou fantastisch zijn. En als ik dan minstens tien procent van onze 3000 leden, 4000 Twitter-volgers en 13.500 Facebook­-likers zo ver krijg het­ zelfde te doen? Stel je voor wat we dán kunnen bereiken. Dan moeten we samen toch die 100.000 euro bij elkaar krijgen die minimaal nodig is om Lotje&co een jaar verder te helpen?

Durf te vragen
Zo. Het hoge woord is eruit. Ik durf te vragen. En weet je, dat voelt zelfs goed. Het is een beetje als op zo’n teambuildingscursus waarin je je laat vallen en erop vertrouwt dat de omstanders je opvangen. Letterlijk. Doodeng. Maar valt er ooit iemand tijdens zo’n oefening? Dacht het niet! Ik weet dat jij er ook weleens doorheen zit. Maar tegelijk durf ik best te vertrouwen op jouw luisterend oor en op jouw actieve hulp.’

Laat anderen weten wat Lotje&co voor jou betekent en help mee inzamelen!

 

5 reacties op “ik heb je nodig”

 • Mary Kouwenhoven schreef:

  Fijn dat jullie transparant zijn maar ik vraag me nu wel af hoeveel van de 100.000 Euro er aan vergoedingen verloren zal gaan. Er zijn vast mensen te vinden die e.e.a. gratis of tegen onkosten willen doen.

  De directeur-bestuurder van Stichting Lotje&co krijgt een beperkte vergoeding van maximaal 50 euro per uur. De Raad van Toezicht van stichting Lotje&co krijgt geen vergoeding voor haar toezichthoudende taken. Iedereen die voor Lotje&co werkt, geeft een ‘voor het goede doel’-korting van minimaal 25% op het standaard tarief.

 • Wulf van Loenen schreef:

  Ik collecteer jaarlijks voor de NSGK. Ik mag tevens altijd een goed doel aangeven waar de helft van mijn opbrengst heen gaat. Ik wil dus niets liever dan dat Lotje&Co een optie is op hun lijstje. Mijn opbrengst is altijd groot; grote wijk, ze kennen mij, ik heb een chronisch ziek kind verloren. Ik ga tevens een tientje naar jullie overmaken.

  1. maartje@lotjeenco.nl schreef:

   Hoi, dat is geweldig om te horen. NSGK steunt meer dan 250 goede doelen voor het gehandicapte kind en kent een regeling waarvan 50% van de collecte gaat naar NSGK en 50% naar het doel dat je zelf aangeeft. Lotje&co is een van die goede doelen. Je kan je opgeven om via deze 50%-50% regeling voor ons te collecteren via https://www.lotjeenco.nl/collecteer-nsgk-en-lotjeco/
   Tegen de tijd dat de collecteweek van start gaat in november ontvang je alles wat je nodig hebt om te collecteren. Dank alvast voor je moeite en voor je donatie 🙂 Maartje

 • Anne schreef:

  Genoteerd! Gaat gebeuren!

  1. maartje@lotjeenco.nl schreef:

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest