Blog Silvie

les krijgen hoe je met beperkingen om kunt gaan

inclusief sporten
12 maart 2018

Uit Daniël z’n schooltas komt een uitnodiging voor een inclusieve sportmiddag onder de kop  ‘leerlingen met en zonder beperking sporten met elkaar’. Nieuwsgierig begin ik te lezen. Maar halverwege bekruipt me een gevoel van onbehagen.

TEKST Silvie Warmerdam

Daniël is uitgenodigd om op een woensdagmiddag naar een sporthal te komen om daar samen met medeleerlingen van zijn VSO, bewoners van de zorginstelling die bij ons om de hoek zit en leerlingen van groep 8 van een lokale basisschool te sporten. Ze gaan een rolstoelparcours afleggen, goalschieten met oud-profvoetballers, kegelen en rolstoelvoetbal doen.

Leuk, denk ik. Mooi idee! Alleen een beetje jammer dat er een basisschool bij betrokken is. Waarom geen leerlingen van een middelbare school, zodat leeftijdsgenoten elkaar kunnen ontmoeten? Maar goed…

Dan stuit ik op de volgende zin: ‘De leerlingen van de basisschool krijgen in het kader van deze middag een les over de verschillende soorten beperkingen en hoe je er mee om kunt gaan.’
Fronsend lees ik de zin nog een keer, maar het staat er echt.

Met één vast goedbedoelde zin, zijn Daniël en zijn klasgenoten verworden tot hun beperkingen. Hoe moeten die ‘gewone’ leerlingen ooit de mens in hun mede-sporters gaan zien als ze van te voren zo gefocust worden op de beperkingen? En dan ook nog leren ‘hoe je er mee om kunt gaan’.
Waarom niet gewoon lekker samen gaan sporten om al doende te ontdekken dat je veel gemeenschappelijk hebt omdat je allebei een kind/jongere in deze tijd bent? En de verschillen de verschillen laten?
Of zou Daniël z’n klas ook een les krijgen over hoe om te gaan met kinderen die geen label hebben?

Ik krijg het beeld niet uit mijn hoofd van een sportzaal vol jongeren met een beperking en daartussen een klein groepje -want het is op woensdagmiddag, die leerlingen hebben vast veel andere clubjes- afwachtende achtste groepers die door hun ouders zijn gestuurd om iets te leren over anders zijn en dat niet iedereen het zo getroffen heeft.
Maar misschien zit ik er helemaal naast en is dit jaarlijks terugkerend evenement een leuke inspirerende middag waar Daan sociale contacten aan overhoudt. En moet ik hem toch gewoon opgeven.

Richard Kemper (die van….) ging mee met de klas van zijn zoon naar een school waar iedereen ‘anders’ is: ‘Verrek alle jongens, met of zonder handicap, bleken gek van het computerspel FIFA 15 en alle meisjes van One Direction’.

Lotje&co brengt je iedere dag weer persoonlijke verhalen. Als donateur zorg je ervoor dat we dit kunnen blijven doen!

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest