NIEUWS

informatie delen in de zorg is van cruciaal belang

informatie delen in de zorg

‘Hulpverleners krijgen soms buikpijn over informatie delen ivm privacy. Echte buikpijn zou je moeten krijgen van het niet delen terwijl er van alles mis is. Dus gebruik je gezond verstand en bedenk wat de ander echt móet weten’, twitterde Minister De Jonge en vervolgde: ‘De nieuwe site kiezen-en-delen.nl helpt daarbij.’ Nieuwsgierig gingen we op onderzoek uit. 

TEKST Silvie Warmerdam

We lopen er allemaal tegenaan. Door de nieuwe wet -de AVG- is het delen van persoonlijke informatie lastiger geworden. Even een rapport doorsturen per e-mail is er niet meer bij. Medische gegevens doorspelen, zodat je niet weer het hele verhaal hoeft te doen, wordt geweigerd. 

Allemaal verklaarbaar vanuit de AVG en de angst voor het schenden van privacy, maar soms heel lastig. En belangrijker: het delen van informatie is cruciaal in de zorg en kan zelfs levensreddend zijn. Blijkt uit de casus op kiezen-en-delen.nl.

Kiezen-en-delen.nl is een site van het Ministerie van VWS en beoogt antwoord te geven op vraag wat mag je wanneer met wie delen en waarom (niet)? De site is bedoeld voor professionals, maar is voor ouders ook bijzonder informatief. Al was het maar om naar te verwijzen als je in gesprek bent met je zorgverleners. 

Het meest sprekende deel van de site is de beschrijving van een casus over een gezin met twee jonge kinderen. Het gezin krijgt te maken met verschillende professionals uit het sociaal domein die allemaal maar een foto zien en niet de hele film van het gezin.
Via een ingenieus en overzichtelijk doorklik-systeem, krijg je inzicht in hoe het zit met privacy, informatie delen en het belang ervan. 

‘Gebruik je gezond verstand’, twittert de Minister. ‘En weet welke informatie met wie wanneer gedeeld mag worden en sta daar dan ook op’, zouden we daar aan toe willen voegen. 

Lees ook dat iedere keer weer blijkt dat samenwerken in het sociaal domein sowieso lastig is -en hoe het wél kan…

Lotje&co is het platform voor ouders van zorgintensieve kinderen. Door het delen van verhalen -altijd mét toestemming- willen we de draagkracht van deze gezinnen vergroten. Zodat het leven lichter wordt en er ruimte voor elkaar ontstaat. Doe je ook mee?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest