Blog Saskia

of toch maar gewoon leerplichtontheffing aanvragen?

leerplichtontheffing

Eens in de zoveel tijd spreken we met elkaar af om te eten of iets anders te gaan doen. Wij zijn een groepje moeders van zorgintensieve kinderen die elkaar gevonden hebben en kennis met elkaar delen. En vooral ook even stoom afblazen en samen lachen.

TEKST Saskia Buma

Zo ook gisteravond in Utrecht waar we heerlijk gegeten hebben. We kwamen binnengedruppeld en hadden vijf afzeggers door de griep. Er bleven nog vijf over. Voor de grap had ik voor iedereen een bijzondere stoffer en blik meegenomen met een grote roze bloem op de stoffer. Verstopt in een mooi feestelijk papieren zak.
Ik legde uit dat ik iets had gekocht omdat we toch regelmatig onszelf weer bij elkaar moeten vegen en soms ook onze kinderen. En dat ik daar nu iets voor had gevonden. Gieren natuurlijk toen ze het uit de papieren zak haalden. Teksten als ‘ook handig om anderen de deur uit te vegen’ of ‘een veeg uit de pan te geven’ vlogen al blerend over de tafel. Heerlijk om zo even samen lachen!

De toon was gezet en alle verhalen over het onderwijs en alles waar we nu weer voor staan barstten los. We smeedden plannen om iets te gaan organiseren om opnieuw de kennis over thuiszitters naar het nieuwe kabinet te brengen. Naar de nieuwe minister van onderwijs die gewoon weer verkondigt dat alle thuiszitters binnen twee jaar in een schoolgebouw moeten zitten!

Jeugdjournaal
Merlijn was afgelopen week te zien in het Jeugdjournaal waarin hij uitgebreid vertelde blij te zijn dat hij nu thuis zit en onderwijs krijgt van iemand die hem goed kent en weet wat hij wel en niet aankan. Hij kreeg veel reacties op zijn verhaal van andere kinderen en ook van ouders die vertelden dat Merlijn precies zegt wat hun kind voelt. En hoe ook die kinderen geschrokken waren van de uitspraak van de Minister in hetzelfde Jeugdjournaal over zijn voornemen alle kinderen weer naar school te sturen. Dus Merlijn voelt zich nu ook verantwoordelijk voor al die kinderen en deed via Twitter een oproep aan de Minister om in een gesprek uit te leggen wat nu het verschil tussen onderwijs en school is.

Toch maar leerplichtontheffing?
Af en toe zou ik willen dat ik veel geld had en niet afhankelijk was van de reguliere geldstromen. Want er is tot op de dag van vandaag nog geen uitbreiding gekomen voor Merlijn zijn onderwijs. En ik moet straks wellicht naar de rechter om te pleiten voor zijn recht op onderwijs.
Ik heb daar allemaal geen zin in, zou ook wel een gewoon leven willen waarin we al dat vechten niet nodig hebben. En puur om die reden vroeg ik Merlijn of we niet gewoon een leerplichtontheffing zouden gaan aanvragen. Weg van al die strijd. Ten slotte sturen ze al sinds zijn thuiszitten, mei 2017, op een ontheffing aan.

Maar Merlijn keek me strak aan en zei: ‘nee ma, dat gaan we echt niet doen hoor. Dit doen we niet alleen voor mij, maar ook voor alle andere kinderen die het niet goed kunnen zeggen of uitleggen!’

Inspiratie
Je kunt me soms echt opvegen, maar als ik dan mijn krachtige zoon hoor en hem zie op tv of in zijn filmpjes waarin hij voor de verandering gaat, dan kan ik toch niets anders dan hem blijven ondersteunen in zijn missie?
‘Ga daarvoor!’ knikten ook de andere moeders gisteravond. En in het delen van onze verhalen en het samen plannen smeden en lachen over gekkigheid, vind ik dan weer kracht en inspiratie om het vol te houden.

Ja, Merlijn krijgt onderwijs thuis. Nu nog één vak, maar hij zou dat graag uitbreiden. Alleen werken de school en de gemeente niet mee omdat ze alleen maar zien wat er volgens hen níet kan…

Lotje&co brengt verhalen over het onderwijs die voor te veel lezers te herkenbaar zijn. Help mee om onderwijs voor alle kinderen mogelijk te maken en word donateur

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

 

4 reacties op “of toch maar gewoon leerplichtontheffing aanvragen?”

 • Danielle smit schreef:

  Mijn zoon van 13 met autisme ,heeft zoveel stres gehad op de Sbo school waardoor hij ocd heeft ontwikkelt ,ik ben ook steeds aan het vechten en opboksen tegen het onderwijs ,hij ging uiteindelijk naar het vso met 2jaar achterstand ,afgesproken makkelijker werk voor hem ging maar 3x2uur naar school ,hij had teveel hulp nodig en was teveel bezig met wat er om hem heen gebeurde ,kreeg t’s moeilijk werk (16 kids 1 leerkracht ,ik heb hem er Zo van af gehaald ,want die jongen kreeg weer stres ,terwijl hij het leuk vond met de kinderen ,maar het gast alleen maar om presteren terwijl ik al blij was dat hij in de klas zat ,hij krijgt nu 3×2 uur thuisonderwijs ,en moet echt weer op nieuw leren leren en hij heeft nog altijd wel last van zijn ocd.(ik heb een hekel aan het onderwijs ,maar toch vecht ik er voor dat er voor hem ook een plekje komt)en het onderwijs komt overal onderuit en als ouder zijnde wordt je er op aan gekeken of het kind!

 • Petra Boersma schreef:

  En wat is dan de rol van “passend onderwijs” hierin? Of houden die geen rekening met de zorg intensieve kinderen?

 • Lex Hupe schreef:

  Wat krachtig van je zoon! Hij heeft gelijk, er moet nog een hele strijd worden gevoerd (helaas wel) om de scheefgegroeide verhoudingen weer goed te krijgen. Die strijd zal echt van de ouders van deze uitvallende en al uitgevallen kinderen moeten komen. Niemand anders doet dit. Ik, zei de gek, zet me daar fulltime voor in. Omdat het moet! Als je belangstelling hebt neem dan contact met me op, ik wil dolgraag een bijdrage leveren. thuiszitters@onzichtbaaranders.nl Daar kun je je opgeven als je kind vastloopt. Volgende week op de Dag van de Leerplicht lanceren we een Petitie om het thuiszittersprobleem voortvarend aan te pakken. Hulp bij de verspreiding is zeer welkom!

 • Susanne schreef:

  Dank Merlijn dat je dit ook voor mijn kind doet… Wij staan nog wat meer aan ’t begin van een pad dat jullie al langer lopen…. Nu door leerplicht vermoedelijk binnenkort naar de rechter. Voogd denkt dat er voorwaardelijke straf komt maar ik heb al gezegd dat ik ’t niet ga pikken. Het is maar voorwaardelijk zegt ze. Kan zijn maar voor mij is ’t een principekewestie. En t systeem moet helpend zijn of worden en dat gebeurd alleen als er vechters blijven. Ik vecht niet als onvoldoende energie heb maar als ik een restje over heb zet ik ’t in.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

 • Ik word trouwe vriend
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest