NIEUWS

interactief voorlezen aan zieke kinderen

interactief voorlezen

Voorlezen is en blijft een favoriete bezigheid voor veel ouders en kinderen. Zeker als het samen lezen is, met veel interactie. Stichting Milo laat zien dat interactief voorlezen ook bij zorgintensieve kinderen mogelijk is, zelfs -of misschien wel juist- als ze in het ziekenhuis liggen.

TEKST Lisa Hekman

We schreven al over de voorleesbijeenkomsten die stichting Milo in oktober organiseerde om te laten zien hoe je communicatiehulpmiddelen kan inzetten bij het voorlezen. Nu zet de stichting een volgende stap met een voorleespilot in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De pilot duurt een half jaar en ging eind vorige maand van start. Een goed initiatief, als je het ons vraagt!

Stimuleren
Een keer per maand bezoekt Stichting Milo kinderen op verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Ze lezen dan voor uit het Milo & Lana prentenboek Kijk eens naar mijn familie en maken gebruik van communicatiehulpmiddelen als gebaren, pictogrammen, spraakknoppen, concrete voorwerpen en handpoppen. Dit stimuleert kinderen om te reageren op wat er voorgelezen wordt en leren ze spelenderwijs nieuwe woorden.
Mirjam van Gent, Hoofd Pedagogische Zorg van het Beatrix Kinderziekenhuis/UMCG zegt over de pilot: ‘Hoe ernstig ziek een kind ook is, een kind wil spelen en zich ontwikkelen. Dat is een natuurlijke behoefte. Bij de zorg voor zieke kinderen is het belangrijk om dit voor ogen te houden.’

Thuis
Thuis aan de slag met interactief voorlezen? Op de website van stichting Milo vind je de digitale versie van het prentenboek Kijk eens naar mijn familie, gratis voor iedereen toegankelijk. Ook vind je hier meer informatie over interactief voorlezen, onder andere  tips van Judith Stoep van het Expertisecentrum Nederlands.

Wist je al dat er in deze Rotterdamse bibliotheek iedere maand wordt voorgelezen met gebarentaal?  

Lotje&co kijkt ook graag naar wat er wél kan! Jij ook? Word dan lid

voorlezen zieke kinderen

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest