Blog Krista Okma

Het is vijf voor twaalf

3 december 2016

Deze week was heftig. Want hij begon met de docu ‘Zorg om Daan’. Ik wist al weken dat de docu eraan zou komen. En zat al weken te twijfelen of ik hem wel diezelfde avond zou kijken. Zou durven kijken.

Maar ik zat er toch. Op die bank, met de kat op schoot en het was vijf voor negen. Het uur meekijken bij de ‘Zorg om Daan’ was begonnen. De zoektocht van Paul en Jacomien naar een goede woonplek voor hun kind. Een zoektocht die ook voor Kate, met een heel zacht stemmetje in mijn achterhoofd, al is begonnen.

Ook de heftige dagelijkse zorg van het gezin, die maakt dat die woonplek zo hard nodig is, werd volop in beeld gebracht. ‘Dit kan niet, is niet te doen,’ dacht ik, toen ik Paul en Jacomien zo bezig zag. En ‘wat een engelengeduld’. Terwijl ik weet dat wij voor Kate precies hetzelfde doen. Dag in, dag uit. Ik heb met verbazing en verontwaardiging gekeken naar het gevecht met de bureaucratie. ‘Een gevecht dat ik niet wil,’ zei Jacomien. ‘Ik ben namelijk al zo moe, ziet u.’  Het stemmetje in mijn hoofd werd luider. Ik ben ook moe.

De volgende dag pakte ik de telefoon. Belde een stichting bij ons in de buurt, die het voornemen hebben een woonvoorziening te starten.  ‘We hebben al veertien kinderen op de wachtlijst, mevrouw. Er is straks maar plek voor acht.’  Ook voor het ‘gewone’ logeren was de wachtlijst immens. Hoe dat kwam? ‘Doordat de grote stichtingen steeds meer logeer en woonvoorzieningen zijn gaan sluiten. Het werd te duur voor ouders, teveel overhead, het PGB is niet toereikend,’ antwoordde de mevrouw. Kleine, goedkopere stichtingen zijn dus dé oplossing, maar die hebben weer te weinig plek.

Lamgeslagen hing ik op. Veertien gezinnen in hoge nood. Plus de onze. Die moe zijn. Alleen al op die ene plek. Die eindelijk de moed bij elkaar hebben verzameld om te bellen. Het gevecht met alle schuldgevoelens en andere emoties die dat oproept hebben overwonnen. Door zorgland dwalen op zoek naar een goede en veilige plek voor hun kind.  Zonder enige hulp van buitenaf. Want, zo zegt ook Jacomien in de docu, ‘in doolhof zorgland is geen ANWB paddenstoel of wegwijzer.’

‘Gelukkig bent u er op tijd bij, is Kate nog heel erg jong,’ zei de mevrouw van de Stichting nog. Maar wat zegt leeftijd, als de zorg zo intensief en zwaar is? Ook bij ons kunnen we de keukentafel inmiddels vullen met PGB-ers. Gaan we, net als Paul en Jacomien, van 2 naar 4 naar 8 zorgverleners. Een goede woonplek vinden gaat nog jaren duren. Terwijl de uitputting op het gezicht van Jacomien en Paul mij al de hele week niet meer los laat. Zo ver mag het niet komen. Zorg om Daan begon om vijf voor negen. Maar het ís vijf voor twaalf. En niet alleen voor ons.

Lees ook vandaag maar wast wennen

 

3 reacties op “Het is vijf voor twaalf”

  • Sylvia van Leeuwen schreef:

    Heel erg herkenbaar. Al is onze dochter ‘slechts’ licht verst.en lich.beperkt, . Ze is nu 9. En ik ben zelf met 4 andere gemotiveerde mensen een stichting begonnen. Zodat onze kinderen straks kleinschalig kunnen logeren en later wonen. Het kost heel veel tijd en energie. Maar heel veel mensen leren kennen die ons willen helpen en meedenken levert ook veel energie op. Onze stichting zal stichting ForMe gaan heten. De statuten liggen op dit moment bij de notaris. In januari beginnen wij met spelmiddagen. Zo bouwen wij langzaam een veilige toekomst voor Anouk en haar vriendjes. Zoals wij dat zelf graag willen.

  • Stephanie schreef:

    Mooie blog maar klein detail. Ze heet Jacomien.

    1. Oeps een foutje… Dank voor je oplettendheid!

Geef een reactie

Krista Okma
Krista Okma

is getrouwd met Jason en heeft drie kinderen: Skye (10), Ryan (9) en Kate (6). Kate heeft Pitt Hopkins, een zeldzame chromosoomafwijking. Krista is expert opvoeden en opgroeien en heeft een zelfstandig adviesbureau. Zij schreef onder meer ‘Oei, er klopt iets niet’, een boek voor ouders van een kind met een lichamelijke en/of mentale beperking, hun omgeving en hulpverleners. www.kristaokma.nl

Meer Krista Okma

Populair

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van