Blog Lotjes keukentafel

‘Fix it! Er is geen wet die dit voorschrijft!’

Jaap de Bruijn

De afgelopen week was het (op Twitter) ‘de week van Jaap’. Na Erik Gerritsen, de hoogste ambtenaar van het ministerie van VWS, Anne-Miek Vroom van IKONE en Annette Stekelenburg (moeder in een ‘zorgintensief gezin’) was ik aan de beurt.

TEKST Jaap de Bruijn

Onder de noemer ‘de week van’ vertelden we in een soort Twitter-estafette over ons leven en werk. Sommige cynische volgers konden zich niet voorstellen dat dat in mijn geval (iemand van een zorgverzekeraar?!) ook maar iets interessants kon opleveren. Of zij teleurgesteld of verrast zijn door mijn week weet ik niet. Maar mij heeft het in ieder geval een heleboel opgeleverd. En ik hoop mijn volgers ook*.

Ik begon mijn reeks tweets onder meer met de vraag ‘Waar wil je meer over weten of horen?’. Die vraag en de rest van mijn tweets leverden allerlei reacties op. Opvallend veel inhoudelijke vragen over de zorg, verzekeringen en de manier om de zorg menselijk te houden of te maken. Ik probeerde ze zo goed mogelijk te beantwoorden, of aan te geven waarom sommige dingen gaan zoals ze gaan. Dat laatste is niet altijd bevredigend. Het is ook niet altijd het enige dat ik kan doen. Er zijn ook dingen die gewoon niet kunnen. En dus anders moeten. Zo kreeg ik diverse vragen over het jaarlijks moeten aanvragen van machtigingen voor mensen met een chronische (levenslange) aandoening. Het is absurd als er jaarlijks een nieuwe aanvraag moet worden ingediend voor het vergoeden van sondevoeding voor mensen met een ernstige lichamelijke beperking. Of een jaarlijks bezoek van een verpleegkundige die het verstrekken of vernieuwen van een anti-doorligmatras moet goedkeuren.

Toen ik me er vanaf leek te maken met een grapje (dat zo’n jaarlijks bezoekje in ieder geval een gezellig moment was) kreeg ik de wind van voren van de eerder genoemde Erik Gerritsen: ‘Fit it! Jaap, er is geen wet in Den Haag die dit voorschrijft. Dit verzinnen jullie zelf!’

En dus… heb ik eens uitgezocht hoe het eigenlijk zit met machtigingen voor geneesmiddelen, dieetpreparaten en hulpmiddelen. Om met dat laatste te beginnen: er zijn geen wetten die een jaarlijkse machtiging voorschrijven, maar… er zijn ook geen voorschriften van zorgverzekeraars die daarom vragen. Het zijn regels die door leveranciers van hulpmiddelen worden gehanteerd. Kennelijk om zeker te weten dat ze het hulpmiddel vergoed krijgen, maar nodig is het niet. Dus, ouders, patiënten en verpleegkundigen: zeg voortaan gewoon “Nee!”. Het hoeft niet van Erik Gerritsen en van ons hoeft het ook niet.

Wat betreft de machtigingen voor farmacie en dieetpreparaten ligt het ietsje ingewikkelder. Omdat (zeker bij opgroeiende kinderen) de doseringen nog weleens kunnen of moeten worden aangepast, hebben zorgverzekeraars onderling afgesproken dat jaarlijks een verlengde of nieuwe machtiging moet worden aangevraagd. MAAR… bij VGZ zijn we van mening dat dit bij chronische (levenslange) aandoeningen in een aantal gevallen echt overbodig is. Daarom zijn we nu bezig om intern onze systemen aan te passen. Zodat het mogelijk wordt om bepaalde machtigingen automatisch jaarlijks te verlengen, zonder dat er een nieuwe aanvraag hoeft te worden ingediend. Het is nog niet gefixt, maar er wordt aan gewerkt. En dat is nog maar één van de onderwerpen die ik deze week heb uitgezocht naar aanleiding van vragen tijdens #deweekvanJaap.

Ben je ook op zoek naar antwoord en kom je er tot nu niet uit? Probeer het eens met een vraag via @jaapdebruijn. Wie weet kan ik een zetje geven in de goede richting.

* Als je wilt weten wat ik zoal deelde, dan kun je eenvoudig terugkijken aan de hand van #deweekvanJaap, ook als je zelf niet actief bent op Twitter.

Jaap de Bruijn is stakeholdermanager bij zorgverzekeraar VGZ. Zijn professionele leven – in welke rol dan ook – draait om verbinden en samen werken aan gestelde doelen. Jaap is een ambitieuze communicatieprofessional met een gezonde dosis realisme. Gedreven door het idee dat we de wereld beter kunnen maken als we beginnen met naar elkaar te luisteren.

Lees ook dat er inderdaad nog wel wat vragen zijn en daarom schreef Krissie een brief aan haar zorgverzekeraar.

Lotje&co geeft graag ruimte aan professionals die mee willen denken in oplossingen. Want dat is waar we in geloven, samen zoeken naar oplossingen voor problemen waar we als gezinnen tegenaan lopen. Ook daarom ben je lid en daarmee meteen donateur.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

2 reacties op “‘Fix it! Er is geen wet die dit voorschrijft!’”

  • Arnold schreef:

    Heel goed dat het (door VGZ) nu eindelijk wordt opgelost. Enkele jaren geleden kregen wij van VGZ te horen over de jaarlijkse kermis “dat het nu eenmaal wettelijk moest”. Niet helemaal de ware reden dus, toen, en uitermate frustrerend dat “onderlinge afspraken” boven gezond verstand gingen toen. Onnodige kosten ook. Hopelijk volgen andere verzekeraars nu dit goede voorbeeld.

  • carla schreef:

    Ik heb nu een luiervergoeding gekregen voor mijn mcg kind tot 31-12-9999….. dat is wel een beetje lang, maar ik ben heel blij dat ik dat niet meer hoef te regelen.

Geef een reactie

Lotjes Keukentafel
Lotjes Keukentafel Vind jij het fijn om over ervaringen van andere ouders van zorgintensieve kinderen te lezen? Aan Lotje&co's keukentafel kan dat. Elke week vertelt een ouder over zijn of haar leven met een zorgintensief kind. Neem een kop koffie, en schuif lekker aan! Wil je ook jouw ervaringen delen? Mail dan naar webredactie@lotjeenco.nl o.v.v. Keukentafel.

Meer Lotjes keukentafel

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest