NIEUWS

jeugdzorg chaos ontrafeld door onderzoeksjournalisten

jeugdzorg
20 december 2017

Sinds drie jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdzorg. Onze zorgintensieve kinderen dus. Heeft dit geleid tot betere én goedkopere jeugdzorg zoals de opzet was? Welnee. Wel tot chaos en zelfs doden. Dit blijkt uit een peiling van Investico, het platform voor onderzoeksjournalistiek, in samenwerking met het Algemeen Dagblad en De Groene Amsterdammer.

 TEKST Elise van der Velde

Beide kranten schreven vorige week in geschokte bewoordingen over de uitkomsten van het onderzoek naar jeugdzorg in Nederland. De journalisten vroegen gemeentelijke cijfers op over de kosten van jeugdhulp. Ook hielden zij een enquête onder medewerkers in de jeugd-GGZ. Uit de (anonieme) klachten spreekt onmacht en frustratie. Want sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, blijken minder kinderen van goede zorg te kunnen profiteren.

Dit gaat er allemaal mis
‘Er wordt alleen maar over geld gesproken,’ citeert het AD een hulpverlener, ‘en niet meer over het kind waar het wel om moet gaan.’ De Groene Amsterdammer haalt een psychotherapeut aan: ‘Kinderen komen te laat op de goede plek, waardoor problemen verergeren. Wij lopen dan achter de feiten aan en moeten zwaardere hulp inzetten, die bij eerder ingrijpen voorkomen had kunnen worden.’ Een andere psycholoog constateert door het nieuwe beleid ‘moeheid en boosheid onder collega’s’. En dramatische gevolgen: ‘meer suicides’ onder hun kwetsbare cliënten.

Wat veroorzaakt deze chaos?
De gemeenten krijgen van de overheid een bepaald budget om de kosten te dekken van wijkteams of instelingen die jongeren met grote psychische problemen behandelen. Maar uit de cijfers van de gemeenten blijkt volgens De Groene Amsterdammer dat ze angstvallig alles op alles zetten om binnen hun budget te blijven. Ten koste van het kind:  ‘Dat doen ze door de tarieven voor jeugdzorg drastisch te verlagen en kinderen op allerlei manieren weg te houden bij dure, specialistische jeugdzorg.’ De gemeente bepaalt dus welke zorg een kind krijgt. ‘Helaas,’ zo stelt een GZ-psycholoog  in de enquête, ‘zijn er veel ambtenaren die daar niet geschikt voor zijn.’

En wat zegt de gemeente?
Volgens de gemeenten zelf, is het haast onmogelijk om je aan het budget te houden. Vol goede moed startte de gemeente Eindhoven bijvoorbeeld met de wijkteams, vertelt SP-wethouder Jannie Visscher in De Groene Amsterdammer. Maar het lijkt erop dat deze teams juist meer nieuwe problemen ontdekken. Sommige teams hebben zoveel werk, dat ze doorverwijzen naar duurdere zorg, terwijl ze het misschien zelf hadden kunnen doen. De gemeente Breda vertelt dat soms één familie het hele budget opslokt, zodat er andere kinderen geen zorg meer kunnen krijgen.

Bijstandsmoeder als reddende engel
Hoopvol in het artikel van De Groene Amsterdammer, is het verhaal van Lous Folmer, die zich opwerkte van bijstandsmoeder tot juridisch adviseur. In haar functie staat ze gezinnen bij. Zoals onlangs een zwaar agressief jongetje dat in een klinisch psychiatrisch ziekenhuis belandde ‘omdat de gemeente niet op tijd verlening van zijn dagbesteding had geregeld’. 170 Bezwaar- en beroepsprocedures deed ze het afgelopen jaar. En ze won ze allemaal.

Zoek je lotgenoten op

Bij Lotje&co zien we vaker dan we willen schrijnende verhalen voorbij komen over zorgintensieve kinderen die niet de zorg krijgen toegekend die ze nodig hebben. Zit jij in zo’n situatie? Weet dan dat je je er niet bij neer hoeft te leggen. Wacht niet af. Blijf assertief. Zoek je lotgenoten op en wees niet bang om het juridische gevecht aan te gaan. Want pas als onze/jullie verhalen worden gehoord, kan er echt iets veranderen.

Lees ook hoe het tekort aan zorgmedewerkers ook kansen biedt 

Lotje&co kijkt graag naar wat er wél kan in de samenleving. Daarom is lid worden ook een goed idee!

samen maken we Lotje mogelijk

 

 

 

Eén reactie op “jeugdzorg chaos ontrafeld door onderzoeksjournalisten”

  • Richard schreef:

    Ik denk dat heel erg veel ouders, zoals wij, de zorg moeten vermijden. Scholen zien tegenwoordig letterlijk overal beren op de weg terwijl wij deze nooit hebben gezien. Scholen hebben hun eigen budgetten en als ouders stoppen met voor ieder klein probleempje naar de hulpverlening te gaan dan is er automatisch genoeg geld over voor de zwaardere zorg want deze kinderen worden nu wel in de steek gelaten omdat scholen hun zaken niet op orde hebben. De zorg is er niet om alle kennishiaten van de juffen op te vullen.

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest