Blog Silvie

jongeren met een verstandelijke beperking met 18 van school?

met 18 van school

De Stichting Downsyndroom (SDS) stuurt een persbericht de wereld in met als kop: ‘Discriminatie van leerlingen met Downsyndroom bij uitstroom uit het onderwijs’. Gealarmeerd lees ik verder en klik door naar het onderliggende artikel. Ik realiseer me: dit gaat over Daniël. 

TEKST Silvie Warmerdam

Wat is er aan de hand? Steeds meer leerlingen in het speciaal onderwijs, met het uitstroomprofiel ‘dagbesteding’ moeten als ze 18 worden van school. Soms zelf al met 16. Ook als ouders én school vinden dat de leerling beter nog twee jaar kan blijven, zijn er regionale samenwerkingsverbanden die geen TLV meer afgeven. Terwijl wettelijk gezien deze leerlingen recht hebben op onderwijs tot ze 20 zijn. En tot je 20e naar school, was tot voor kort ook heel gebruikelijk. 

De SDS noemt dit discriminatie. ‘Waar iedere andere oudere tiener of jongvolwassene in Nederland de mogelijkheid heeft onderwijs te volgen, wordt dit voor onze doelgroep onmogelijk gemaakt’, schrijft de stichting in het persbericht. 

Als ik het bericht lees, schrik ik me rot; Daniël wordt deze zomer 15. Dat zou betekenen dat hij nog maar 3 jaar naar school kan. Ook al heeft hij  een uitstroomprofiel (beschutte) arbeid, ik weet hoe ons samenwerkingsverband over de onderwijsmogelijkheden voor jongeren met Down denkt. Discriminatie vind ik nogal zacht uitgedrukt. Het is ronduit beschamend dat kinderen en jongeren die langzamer leren, de minste tijd krijgen om te leren. Daniël kan zich nog zoveel verder ontwikkelen, hij is nog lang niet uitgeleerd. 

Natuurlijk gaat het over geld, het is de makkelijkste manier om het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs te beperken. Daaronder gaat dit ook over minachting. Minachting voor alle jongeren met een verstandelijke beperking omdat ze niets bij te dragen zouden hebben. Maar als de samenleving ze geen kansen geeft, gaan ook ze ook niets bijdragen. Het is een praktijk die zich in zijn eigen staart bijt. 

Al lezend weet ik dat de strijd voor goed onderwijs die ik samen met een paar moeders in mijn omgeving al zo lang voer, nog lang niet voorbij is. Heel even denk ik terug aan Amerika, waar alle leerlingen met een special needs-vinkje tot hun 21e op school kunnen blijven en ga dan koffie maken.

Lees ook hoe ik me erger aan een veel te optimistisch stukje over passend onderwijs in de VO-gids.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest