Blog Elise

als de oudste eigenlijk de jongste is door z’n beperking

jongste kind

Ik was vroeger de jongste. Niet alleen in ons gezin, maar ook in de familie. De nichtjes van mijn vaders kant, die we tijdens feesten, partijen en vakanties zagen, zijn een paar jaar ouder. Ik keek jarenlang tegen hen op en wenste dat ik ook zo hip en oud was als zij.

TEKST Elise van der Velde

Dat was ik niet, als laatbloeier die sowieso overal dorps achteraan hobbelde. Mijn twee jaar oudere nichtjes groeiden op in de stad. In onze puberjaren zaten zij met lange zwartgelakte nagels, gewaterperoxide plukken in hun haar en op torenhoge pumps, op de bank bij oma. Rokend. Tot groot genoegen van mijn oma, die ook rookte. Ik zat er een beetje stilletjes (en kuchend) bij. Mijn feestkleding bestond uit een rood-groene Schotse rok, met zo’n echte speld, en degelijke Renata sandalen. Mijn broer daarentegen, even oud als zij, had met hen de grootste lol.

Inmiddels zijn we goede vriendinnen geworden, zusjes bijna. Die twee jaar leeftijdsverschil zijn verwaarloosbaar. En het wordt steeds fijner om de jongste te zijn. Alle mijlpaal-leeftijden met een 0 erachter komen bij mij steeds lekker twee jaar later. Van zwarte nagellak of waterperoxide is geen spoor meer, voor feestjes lenen we zelfs elkaars kleren. We zijn naar elkaar toegegroeid.

Hoe zit dat in mijn eigen gezin, met kinderen van 16, 13 en bijna 10? Ties is de oudste maar door z’n beperking toch ook weer de jongste. Zijn broer en zus kijken niet tegen hem op en hij is verre van hip. Ties is degene die nog in alles geholpen moet worden en een luier draagt. Voor wie lastige zaken in kinderlijk eenvoudige stapjes moeten worden uitgelegd. Die wel begrijpt dat hij dit weekend gaat logeren, en op welke dag hij z’n spalken aan moet, maar voor wie een abstract begrip als ‘dood’ te moeilijk is.

Toch laat hij zich nog vaak genoeg als oudste gelden. Ons bedritueel is dat Remco Ties naar bed brengt terwijl ik met Loes naar boven ga. De 13-jarige redt zichzelf. Behalve als z’n nachtlens scheef zit – en natuurlijk voor een nachtzoen-  heeft hij z’n moeder niet meer nodig. Ties ligt er dus soms eerder in dan z’n zeven jaar jongere zusje.

Als Remco niet thuis is, moet ik kiezen: wie gaat het eerst, de oudste of de jongste? Ik kies Ties, omdat hij het meeste werk is. Loes mag dan wat later naar bed. Gisteren had ik Ties klaar voor bed. De lichten waren uit, ik draaide hem op zijn buik en vertelde dat ik nu even naar boven moest om Loes in bed te doen. Nog voordat ik de deur uit was, hoorde ik hem heftig protesteren.
‘Wat is er, lig je niet goed?’
‘Ape nee’
‘Waarom wil je niet slapen?’
‘Oeja’
Oeja betekent ‘Loes’. Ik vroeg hem of Loes hem nog een knuffel moest geven, maar dat was het niet. Toen bedacht ik wat het wel kon zijn. Iets waar hij normaal geen last van heeft, omdat Loes tegelijk met hem naar bed gaat. Maar nu wel, omdat ze nog televisie zat te kijken, duidelijk hoorbaar vanuit de aangrenzende woonkamer.
‘Wil je niet dat Loes later naar bed gaat dan jij?’
Hij hief z’n hoofd op en brulde ‘Ja!’ Ik draaide hem weer om, richtte het hoofdeinde van zijn bed op, stutte hem met kussens en deed de televisie bij zijn bed aan.
‘Kom Loes, je moet naar boven,’ riep ik extra luid in de woonkamer. ‘Ties mag nog opblijven. Want die is al groot.’
Vanuit zijn slaapkamer hoorde ik een tevreden ‘Ja.’

Lees ook: hoe Ties reageert als hij niet tegelijkertijd met de rest van het gezin op vakantie gaat. 

Lotje&co brengt je elke dag verhalen over het leven met een zorgintensief kind. Verhalen om te lachen, te huilen en jezelf in te herkennen. Daarom ben je lid!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest