NIEUWS

de toekomst van jongvolwassenen zonder startkwalificatie

jongvolwassenen zonder startkwalificatie
beeld: Toezicht Sociaal Domein

Ook jongvolwassenen zonder startkwalificatie willen graag meedoen, werken, voor vol aangezien worden. Ook zij hebben de maatschappij veel te bieden. Helaas blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de participatiemaatschappij niet echt open staat voor deze groep kwetsbare jongeren.

TEKST Silvie Warmerdam

Als je kind de praktijkschool heeft afgerond, of het VSO of een Entree-opleiding heeft gedaan, dan komt het de arbeidsmarkt op zonder startkwalificatie. Een jongere is in onze samenleving namelijk pas gekwalificeerd om te starten als hij of zij minimaal MBO-niveau 2 heeft gehaald (of natuurlijk MBO3, 4, HAVO of VWO).

Cijfers van het CBS laten nu zien dat deze jongvolwassenen die wél hun school hebben afgerond, maar geen diploma hebben, het lastig hebben. De betrokken instanties -gemeenten, scholen, zorginstanties en werkgevers- doen te weinig om hen die hulp te bieden die ze echt nodig hebben om succesvol te zijn. Hulp bij werk, maar ook bij wonen, leven, vrije tijd.
Onderzoekers hebben 31 mensen geïnterviewd, waaronder Mark en Selin. Hun interviews zijn verwerkt in dit heldere filmpje dat de vinger op de zere plek legt. 

Het CBS heeft uiteraard veel getallen en gegevens over deze groep boven tafel gekregen. Al die informatie is knap verwerkt in een overzichtelijke infographic, die precies laat zien waar het mis gaat met deze groep jongvolwassenen van wie de samenleving veel te veel verwacht. (Klik hier voor alle cijfers achter dit overzicht.)

Zowel het filmpje als de infographic zijn nuttig om mee te nemen naar het gesprek op school, als de toekomst van je kind op de agenda staat. Want het blijkt nu ook uit onderzoek dat we ons daar terecht zorgen over maken. 

Lees ook dat gelijke kansen op de arbeidsmarkt de gemoederen al veel langer bezig houden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest