VOOR JOU

10 x keihard lachen om jezelf (en je zorgintensieve kind)

Lachen
4 januari 2018

Lachen is gezond en lachen om jezelf al helemaal. Af en toe is het natuurlijk om te janken, je ingewikkelde leven met je ingewikkelde kind. Toch blijven er genoeg momenten over dat de situatie stiekem best wel hilarisch is. We noemen er 10, maar vul ons gerust aan.

TEKST Elise van der Velde

 

 

 

 

 1. Omdat je een koekje aan een hengel boven je kind hangt

Wat denk je als je jezelf een hengel met een koekje voor de neus van je niet-kruipende spastische peuter ziet houden? Ja, dat hij gaat kruipen natuurlijk. Maar je kunt ook denken: ik ben [vul in jouw leeftijd] jaar oud, sta op handen en knieën midden in mijn woonkamer een hengel met een koekje voor de neus van mijn kind te bungelen. En dat is eigenlijk ontzettend grappig.

2. Omdat je huis vol staat met plastic speelgoed

Hallo, verantwoorde supermom! Die haar kinderen later alleen maar houten speelgoed zou aanbieden. Geen glimmende Prinsessenjurk of Spidermanpak zou jouw huis binnenkomen, weet je nog? Dodelijk voor de fantasie, die troep. Inmiddels is je huis één groot Fisher Price Paradijs. Uit alles komt vanzelf licht en geluid, tot grote vreugde van je 11-jarige MCG-zoon. In z’n 100% polyester Spongebob pak.

3. Omdat je weer een deuk in de auto hebt gereden

Ja hoor, je kun best nog snel een boodschap doen voordat het busje met je zorgintensieve tweeling weer voor de deur staat. Dat ze je vannacht in stereo hebben wakker gehouden en de wekker gewoon weer om 6 uur ging (voor datzelfde busje) vergeet je voor het gemak. Niet jammeren dan hè, als je vervolgens de trekhaak van de viskar in je voorbumper hebt hangen. Lachen is beter.

4. Omdat je je hebt ingeschreven voor de New York marathon

Je bent een beetje aangekomen. Het is je vergeven. Al die uren boven de PGB-administratie hakken erin, qua kilo’s. En je wilt graag fit blijven om zo lang mogelijk voor je zorgintensieve kind te zorgen – een nobel streven. Vroeger liep je de Dam-tot-Dam loop fluitend, dat weten we, echt. Maar, euh, om je nou in te schrijven voor een marathon die je waarschijnlijk (weer) niet gaat lopen?

5. Omdat je met je neus voor een buslading Japanners staat

Het is de eerste keer dat je je kind naar een logeerhuis brengt. Je had veel verwacht, maar niet dit. Het blijkt een gewoon hotel, waar de organisatie een vleugel heeft afgehuurd. En waar je bij het weggaan – je kind zwaait je vrolijk uit, dat wel – oog in oog staat met een buslading Japanners die nieuwsgierig door het raam kijkt. Zij schrikken er erger van dan jij, moet je maar denken.

6. Omdat je eigenlijk een BN’er bent

Je kunt deur niet uit of je wordt bekeken, met een kind waar overduidelijk wat mee is. En dan houden we ons nog in. Je wordt schaamteloos nagestaard, er wordt over je gefluisterd en soms (er zijn gevallen bekend) maakt iemand een foto. Zou het helpen als je jezelf wijsmaakt dat je een BN’er bent? Vast. Een beetje.

7. Omdat je dochter voor de vierde keer haar beker omgooit

De eerste keer ben je geërgerd. De tweede keer boos. De derde keer staat die hele limonadebeker ineens symbool voor alles wat onhandig is in jouw leven, inclusief het hebben van een zorgintensief kind. En de vierde keer? Dan zie je er in vredesnaam de lol maar van in. Wat moet je anders?

8. Omdat je zoon een tomatenplant op eet

In de chicste bloemenwinkel van het dorp, terwijl jij een bos rozen staat af te rekenen. Natuurlijk kun je niet lachen als je nog tegenover de verbouwereerde verkoopster staat. Maar later wel, in de auto. Met je bos rozen en de half opgevreten plant die je uit beleefdheid ook hebt gekocht.

9. Omdat je op een zonnige dag niet naar buiten gaat

Terwijl je vriendinnen en hun kerngezonde kinderen op de fiets springen richting strand, zit jij in een donkere bioscoop voor Shaun het schaap The Movie. Voor de zevende keer deze vakantie. Eén troost: er zijn zorgintensieve kinderen met minder gezellige obsessies.

10. Omdat iemand het moet doen

In de ogen van anderen ben jij flink de pineut, met je zorgintensieve nageslacht. Geen haar op hun hoofd die er aan denkt om er ook maar één grap over te maken. Aan jou de schone taak om te bewijzen dat humor écht overwonnen verdriet is. Want als jij er niet om lacht, doet niemand het.

Humor als wapen, dat vind je wel vaker op Lotje&co. Lach je even lekker mee?

 

Bij Lotje&co zoeken we naar de mogelijkheden, naar de lach en naar de lichte kant van ons leven. Dat willen we nog lang blijven doen!

word donateur van gezinnen met een zorgintensief kind

 

 

2 reacties op “10 x keihard lachen om jezelf (en je zorgintensieve kind)”

  • Jolanda v.d Elzen schreef:

    Leuk lachen als je klaar staat om te gaan en je emg zoon zich voor de zoveelste helemaal volgekakt heeft en je dan zo moe bent dat je daarna in je aangepaste bus je hand uitsteekt als je af draait oh ik lach me kapot ….

    1. Elise van der Velde schreef:

      Tja. Herkenbaar. We zeggen ook niet dat je óveral om hoeft te lachen hè… Sterkte!

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest