NIEUWS

wat als je kind wordt afgewezen voor de Wlz?

afgewezen voor de Wlz

‘Misschien moet je toch ook ’ns aan de Wlz denken’, zei mijn contactpersoon van de gemeente bij ons laatste keukentafelgesprek. Dat gesprek was nodig om Daniël z’n indicatie onder de Jeugdwet te verlengen. Ik vroeg me dat af, want is Daniël zijn zorgvraag groot genoeg voor de Wlz? Het blijkt immers iedere keer weer in het nieuws dat Wlz aanvragen voor kinderen worden afgewezen. Gelukkig is er recent onderzoek naar gedaan, met aanbevelingen.

TEKST Silvie Warmerdam

De Rekenkamer onderzocht in 2018 de toegang tot de Wlz van 2015-2017. En concludeert dat 35% van alle aanvragers jonger dan 18 jaar afgewezen wordt. Gezien de voorwaarden die aan toegang tot de Wlz gesteld worden, lijken deze afwijzingen terecht. Desondanks voelen veel ouders zich in de steek gelaten.
En dus zochten het CIZ, zorgverzekeraars, Rijk en gemeenten binnen het programma Sociaal Domein samen naar oplossingen: hoe kunnen ze deze ouders en kinderen beter ondersteunen? 

Om antwoord te vinden op deze vraag, werd een onderzoek gestart, inclusief interviews met ouders. Hieruit blijkt dat veel aanvragers onder de 18 eigenlijk gewoon onder de Jeugdwet vallen. Ouders kloppen dus bij het verkeerde loket aan, voelen zich bij afwijzing van het kastje naar de muur gestuurd, met alle frustraties van dien. 

Waarom vragen ouders dan toch een Wlz-indicatie aan? Uit het onderzoek blijkt:

 • Ouders hebben niet de juiste informatie.
 • Derden en professionals adviseren -tegen beter weten in- om een Wlz-aanvraag te doen.
 • Ouders willen af van de bureaucratie om elk jaar opnieuw zorg aan te vragen bij de gemeente.
 • Ouders willen meer hulp dan de gemeente biedt.

De onderzoekers komen met drie aanbevelingen:

 1. Verbeter de informatie en de wijze van communiceren richting ouders en professionals.
 2. Zorg voor een ‘warme overdracht’ richting de gemeente en het wijkteam als een aanvraag is afgewezen én voor hulp bij de aanvraag zelf.
  Een cliëntondersteuner dus.
 3. Lever maatwerk voor die kinderen die tussen wal en schip vallen. 

Het zijn de bekende aanbevelingen, stappen in de goede richting en onze stem wordt gehoord. Maar het is de vraag of ze voldoende ondersteuning bieden om ons ‘van het kastje naar de muur- gevoel’ weg te nemen. Wat denk jij? Wat moet er volgens jou veranderen?

Lees ook de frustratie van papa Bram bij zijn eerster schreden in de zorgbureaucratie

Lotje&co is er elke dag met persoonlijke verhalen en relevant nieuws. Helaas gaat dat nieuws te vaak over de zorgbureaucratie. Maar mede dank zij jullie verhalen, verandert er langzaam iets. Laten we dus vooral samen onze verhalen blijven delen! Doe je mee?

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

 • Ik word trouwe vriend
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest