Blog Huizer-maatjes

op vakantie met je kind dat volwassen lijkt

volwassen

Ook voor de Huizer-maatjes is het vakantie. Even geen gedoe met het regelen en afstemmen met gemeente, geen vergaderingen voor de bouwcommissie, sponsorcommissie of eventcommissie. Tijd voor iedereen om met het gezin tijd door te brengen. Hoewel het invullen van vakantieplannen ook wel voor velen voor overpeinzingen kan zorgen.

TEKST Carolina van Alphen

VAKANTIE… Mooi als het kan, maar de vraag is: hoe beleef je een vakantie met een kind met een beperking en vooral een kind met beperking dat ‘volwassen’ lijkt? De aansluiting met anderen valt weg en zij ervaren dit elke dag.

Vaak trekken kinderen met een ‘normale’ ontwikkeling hun eigen plan. Of ze kiezen ervoor om helemaal niet meer met hun ouders op vakantie te gaan. Een kind met een beperking wil op een gegeven moment ook bepalen of meebeslissen over een vakantie. Alleen, hoe vertel je dit of hoe breng je dit over op de andere gezinsleden?

je ‘volwassen’ kind

Het is een lastige opgave om het voor elk gezinslid op de juiste manier in te vullen. De ouders/verzorgers blijven nog steeds bezig met het ‘zorgen’ en entertainen, terwijl het erg fijn zou zijn als ook de ouders zelf worden ontzorgd.
Dat kan natuurlijk ook. Je kunt een vakantie voor je kind uitbesteden, leuk met leeftijdgenoten. Maar wij vinden het erg moeilijk om deze stap te zetten. Alhoewel ik denk dat eenmaal die stap genomen, onze zoon Pim er toch wat blijer en zelfredzamer van wordt en het een bijdrage levert aan de toekomst.

Wij ervaren nu met onze zoon dat bij aanvang van de vakantie het aftellen begint, niet voor ons, maar voor hem. Aan de ene kant mag iedereen weten dat we op vakantie gaan en vindt Pim het spannend, maar als we eenmaal weg zijn dan mist hij iedereen en alles. Ook mist hij de dagelijkse structuur: wat gaan we daar doen en hoe zien de dagen er uit?
Best heftig, dat vraagt om een ander plan van aanpak. Soms maak ik een kalender met een dagindeling zodat hij toch een soort structuur heeft. Maar het blijft ‘onrustig’ en voor ons als ouders zeer actief. Ik merk in mijn omgeving dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loopt. 

Onze grote vakantie dit jaar moet nog komen, ik heb er geen hard hoofd in dit keer. We gaan op familiebezoek, daar zijn genoeg dingen te doen en te beleven. Maar voor de vakantie daarna…Toch goed om na te denken over de mogelijke alternatieven en die dan voor volgend jaar op te pakken..

Lees ook over de saamhorigheid die de ouders ervaren op weg naar het wooninitiatief

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Ook voor ouders van kinderen die ouder worden en volwassen lijken. Ben jij al lid?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest