NIEUWS

komt dat vaccin tegen coeliakie er nu?

vaccin tegen coeliakie

Kwam het nieuws ook in jouw tijdlijn voorbij? Het nieuws dat er een vaccin tegen coeliakie ontwikkeld wordt? Voordat je, net als ik, enthousiast opspringt omdat het leven zonder glutenvrij eten net weer wat makkelijker zou worden; het vaccin is er nog (lang) niet. 

TEKST Silvie Warmerdam

Ook Daniël is drager van het gen waarmee hij een gluten-intolerantie zou kunnen ontwikkelen. Iedere keer als hij erop getest wordt, duim ik dat het nog niet zo ver is. Het lijkt me zo lastig. Zeker omdat hij zo van eten houdt. En dus reageerde ik ook enthousiast op het nieuws dat er een vaccin in ontwikkeling is. 

Op www.glutenvrij.nl las ik vervolgens hoe het nu echt zit. In Australië, Nieuw Zeeland en de US wordt op dit moment het vaccin NexVax2 op 150 coeliakie-patiënten getest. Dit kleinschalige onderzoek is fase 2 in de zoektocht naar een medicijn tegen gluten-intolerantie.
Mochten deze patiënten er goed op reageren, dan zou fase 3 kunnen starten. Een fase die jaren kan duren en waarin de optimale dosering, de effectiviteit en de veiligheid van het vaccin op korte en lange termijn wordt onderzocht. 

vaccin tegen coeliakie

Het is woord vaccin is hierbij wat misleidend. Het zou gaan om met enige regelmaat terugkerende ‘booster-shots’ zoals de onderzoekers het noemen, die ervoor moeten zorgen dat de tolerantie voor gluten blijft bestaan. Het is dus ook geen vaccin in die zin dat het preventief werkt, zoals bijvoorbeeld de BMR.
Ook werkt het niet voor iedereen. Alleen als je kind het HLA-DQ2.5 gen heeft, wat gelukkig voor 95% van de patiënten zo is. En alleen als je kind reageert op de drie -meest voorkomende- glutenpeptiden die in het medicijn zitten.

Kortom: er wordt aan gewerkt, maar het is niet morgen voor je kind beschikbaar en niet iedereen zal er baat bij hebben. 

Lees ook hoe ik twijfelde of ik iemand anders met Daan mee kon laten gaan toen hij weer eens bloed moest laten prikken

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Elke dag lees je bij ons persoonlijke verhalen en relevant nieuws dat onze draagkracht net weer een beetje vergroot. Maak je als vriend Lotje&co mogelijk?

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest