Blog Elise

als je niet-zorgintensieve kind aan het puberen slaat

puberen

Vaste prik als ik de leeftijden van mijn kinderen opsom - 16, 13, bijna 10 - krijg ik als antwoord: 'Aah, lekker aan het puberen dus'. Ik knik altijd maar van ja maar denk er het mijne van. De oudste heeft het verstand van een zevenjarige. Op iets meer 'nee' en een hoop pukkels na, blijft hij gewoon een lieve schat. En door mijn middelste zoon word ik nog altijd innig geknuffeld. Met name als hij wat van me wil, maar toch. Dat hele puberen gaat ons huisje mooi voorbij. Dacht ik.

TEKST Elise van der Velde

Vandaag is het raak. Na een heel weekend voetbal-vriendjes-Fortnite – voor lezers zonder zonen: dit is een game dat luid schreeuwend (GAST! ACHTER JE!) door een koptelefoon met je vrienden gespeeld wordt, die op hun beurt luid terugschreeuwen tot iedereen dood is of niet meer mag spelen (IK MOET STOPPEN VAN M’N OUDERS!) – is het huiswerktijd. Hij heeft al ‘drie keer’ geleerd voor z’n bio en hoeft het alleen nog ‘door te lezen’. Maar of ik toch nog even kan helpen oefenen.

Het is zondagavond. Ik heb ’s ochtends drie uur in een koude kerk gezeten, om te luisteren naar Loes die we in een vlaag van verstandsverbijstering op een basisschool hebben gezet waar de leerlingen samen een koor vormen. Het was prachtig, dat wel. Maar tot één uur in pyjama de krant lezen was iets waar ik na een veel te drukke werkweek meer behoefte aan had.

Na het zingen help ik Loes met het maken van een boekbespreking en dan is het alweer tijd om Ties te halen van zijn logeeradres. Veertig minuten heen, veertig minuten terug. En mijn rustmomentje na het eten wordt dus nu een overhoormoment.
‘Wat is spijsvertering?’ vraag ik gapend.
‘Euh, nou ja dat een soort van je eten door je lichaam gaat. En dan zeg maar iets met calorieën of zo.’
Het bloed stijgt naar mijn hoofd. ‘Je moet het precies weten,’ snauw ik. ‘Een soort van weten is een 3. Precies weten is een 8.’
De volgende vraag heeft hij fout.
‘Ja maar je vraagt het helemaal verkeerd!’
Na een discussie over de verdeling voetbal-vriendjes-Fortnite-huiswerk en volwassen ruziezinnen als ‘Je verdraait mijn woorden mama!’ stormt hij naar boven.

Loes speelt piano. Ik hoor de kreten van Ties die in bad wordt gedaan door Remco. De wasmachine rommelt en bommelt. Geluiden als altijd, maar er is iets veranderd. Mijn makkelijke middelste is mijn makkelijke middelste niet meer. En ik weet niet of ik het er zeg maar een soort van bij kan hebben.

Lees ook: ja, ook zorgintensieve pubers halen streken uit.

Lotje&co is het grootste platform voor gezinnen met een zorgintensief kind. Van jong tot oud, wat de diagnose ook is. Met herkenbare verhalen, nieuws, filmpjes en meer.

gehandicapte puber

2 reacties op “als je niet-zorgintensieve kind aan het puberen slaat”

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest