NIEUWS

levenseinde bij kinderen roept veel vragen op

levenseinde bij kinderen

Vanaf 1 oktober bestaat er een Artsensteunpunt waar kinderartsen en artsen verstandelijk gehandicapten (AVG) aan verbonden zijn. Artsen vinden bij dit steunpunt een plek waar ze hun vragen rondom levenseinde bij kinderen kunnen stellen.

TEKST Veronique Werz

Het gaat vooral om vragen rondom de complexe besluitvorming bij het levenseinde van kinderen. Het steunpunt is met name een plek waar onderling overleg plaats kan vinden en niet zozeer een plek waar je met een acute vraag naar toe gaat.

Het zullen vooral huisartsen zijn die hier behoefte aan hebben, verwacht directeur Meggi Schuiling van het Kenniscentrum Palliatieve Zorg, een van de oprichters. ‘De meeste artsen maken het overlijden van een kind maar één of twee keer mee in hun loopbaan, en dan komen er veel vragen naar voren. Artsen kunnen twijfelen over de begeleiding: hoeveel morfine kun je gebruiken, hoe verhoudt zich dat in combinatie met andere medicijnen, wat doe je in een thuissituatie?’ (bron medisch contact)

De palliatieve zorg voor kinderen wordt hiermee nog verder op de kaart gezet en dat is – lijkt ons – een mooie ontwikkeling.

Dat er veel gewonnen is op dit gebied blijkt wel uit de comfortteams die ondersteuning bieden aan het hele gezin als ouders weten dat hun kind komt te overlijden. Ook de discussie over voltooid leven heeft de vraag rond levenseinde actueel gemaakt. Helaas ging het dan vaak over voltooid leven bij ouderen. Maar wat als je de kwaliteit van leven ter discussie stelt? Of als je als ouders weet dat je kind komt te overlijden? Fijn dat er dan nu in ieder geval ook voor de medische wereld een plek is waar artsen te rade kunnen gaan.

Lotje&co brengt nieuws, tips en verhalen om met elkaar te delen en van te leren. Wil je dat we dat blijven doen? Steun ons werk en word donateur

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest