Blog Silvie

soms wil je loslaten met een hoofdletter schrijven

loslaten
10 januari 2018

We fietsen onze gebruikelijke route naar school. Bij de Montessori zeggen we Simeon gedag, steken het eerste lastige kruispunt over en fietsen dan door een woonwijk naar de drukste kruising van de route. 

TEKST Silvie Warmerdam

‘Ik kan zelf doen, oversteken,’ zegt Daniël.
‘Nou, dat denk ik niet,’ reageer ik.
‘Dan na kruispunt zelf verder,’ gaat Daan door. Ik kijk bedenkelijk, zeg niets en we fietsen verder.

Voor de vakantie liet ik Daniël alleen het allerlaatste stukje zelf fietsen. Ik zei hem gedag op een punt waar ik de school al kon zien. Waar hij alleen nog maar bij het stoplicht hoefde over te steken en de kans groot was dat hij kinderen uit zijn klas zou tegenkomen. Mijn plan was om dat stuk alleen, langzaam groter te laten worden. Een beetje ongemerkt dus. Maar Daan heeft andere plannen.

Want als we de gevaarlijke weg zijn overgestoken, is hij resoluut: ‘Dag mama, ik nu alleen verder.’
‘Weet je het zeker?’ twijfel ik. Het is best nog wel een stuk, we zijn pas halverwege.
‘Ja, heel zeker. Komt goed.’
‘Weet je de weg?’ probeer ik nog. Maar dat is een domme vraag, want natuurlijk weet hij de weg.
‘Ja, doei…’ Hij zwaait nog even en maakt dan tempo in z’n eentje.
Ik kijk hem na, terwijl hij staand op de trappers van me weg fietst. Ik kan niets anders doen dan omdraaien en weer naar huis fietsen. Ongezien achter hem aan rijden is geen optie, daarvoor is de weg te open en te veel rechtdoor.

Met een knoop in mijn buik, trek ik thuis mijn wanten uit, hang mijn jas op en geef de katten eten. Ik draal voor het koffiezetapparaat en pak dan toch mijn telefoon. Ik kies het telefoonnummer van school en vraag aan de receptioniste die uitzicht heeft op het fietsenhok, of er een driewieler staat met een knalgroene bak achterop…

En nu maar hopen dat hij alleen maar automobilisten tegen komt die zich aan de regels houden!

Loslaten is misschien wel het moeilijkste dat er is…Bij Lotje&co vind je herkenning, word lid!

samen maken we Lotje mogelijk

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest