NIEUWS

Marleen Janssen hoogleraar doofblindheid

Marleen Janssen

Marleen Janssen is sinds kort hoogleraar doofblindheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is de enige hoogleraar ter wereld die zich richt op de communicatie met mensen die doof en blind zijn. Ze deed haar positieve en opgeruimde verhaal op de radio, bij NPO1. 

TEKST Silvie Warmerdam

Prof. Dr. Janssen gaat ervan uit dat er zo’n 2.000 kinderen per jaar worden geboren met een dubbele zintuigelijke beperking. Zij moeten op een tactiele manier leren communiceren: met gebaren in de hand. Er zijn dus altijd vier handen voor nodig.  Er is een handalfabet en vingerspelling, maar geen universele taal. Want het leren communiceren gaat individueel, afhankelijk van interesses en mogelijkheden van het kind. 

In het radio-interview pleit de nieuwe professor ervoor om op zo jong mogelijke leeftijd te beginnen met leren communiceren. Kinderen moeten de taal dan wel op de juiste manier aangeboden krijgen, door zo min mogelijk verschillende mensen. Dus bijvoorbeeld niet elke keer een andere begeleider, zoals nu in de zorg zo gebruikelijk is.
Ze haalt Helen Keller aan, de beroemdste doofblinde vrouw die een universitaire opleiding volgde en veel heeft gedaan voor de emancipatie van mensen met beperkingen. Helen Keller heeft haar leven lang dezelfde begeleider gehad die als haar tolk optrad. 

En ja, doofblinde mensen zijn net zo gelukkig of ongelukkig als ieder ander. Zo lang ze maar mensen bij zich hebben die op die tactiele manier kunnen communiceren met hen. Marleen Janssen gaat zich bezig houden met een wetenschappelijke basis om die communicatie beter mogelijk te maken. We wensen haar veel succes. 

Lees ook ons interview met Carla Vlaskamp, de baanbrekende hoogleraar orthopedagogie die zoveel heeft betekend voor mensen met meervoudige beperkingen.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest