VOOR JOU

wijs in de media

mediawijs
21 november 2017

Facebook snap ik, Twitter misschien ook nog wel. Maar Instagram en Snapchat? Of YouTube met al die vloggers? Als wij als ouders er zelf al moeite mee hebben, hoe begeleiden we dan onze zorgintensieve kinderen op het wereldwijde web?

TEKST Silvie Warmerdam

Zorginstelling ’s-Heerenloo komt ons te hulp. Uitgaande van de kansen die de social media te bieden hebben -ook aan jongeren met een beperking- ontwikkelde de organisatie Samen mediawijs. Een toolkit, bedoeld voor medewerkers, maar ook voor ouders heel bruikbaar.

Kansen en risico’s
’s Heerenloo ziet de social media als mogelijkheid om de betrokkenheid bij de maatschappij te vergroten: sociale inclusie. Door Facebook en aanverwante platforms, krijgen mensen met een beperking meer regie in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld omdat ze zelf informatie, nieuws en entertainment kunnen opzoeken. Bovendien ligt online de focus niet op de beperking.
Dat is meteen ook het risico. Online is de beperking niet zichtbaar. Daarom zet ’s Heerenloo in op veiligheid en stelt: ‘De risico’s en dilemma’s koppelen we niet aan het middel (social media) maar aan de achterliggende oorzaak (menselijk gedrag, miscommunicatie, schending van privacy etc.)’.

Tips
De zorginstelling heeft tien tips op een rij gezet. Die open deuren lijken, maar daardoor niet minder noodzakelijk. Heb een positieve houding en wees betrokken, maar geef je kind wel de regie. Praat erover dat niet alles waar is wat online staat, dat je voorzichtig moet zijn met foto’s en filmpjes. Praat over wachtwoorden en privacy. Praat ook over hoe je je gedraagt op Facebook en Twitter.

Praatpapier
Praten over foto’s, privacy of gedrag kan lastig zijn. Daarom heeft ’s Heerenloo een praatpapier ontwikkeld, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Eentje met alleen tekst en eentje met picto’s. Zo’n praatpapier biedt een mooie basis om het gesprek aan te blijven gaan. Want alleen dan zal je kind naar je terug komen als er iets raars, vervelends of engs gebeurt online.

Voor het omgaan met social media is niet één richtlijn te geven. We zijn allemaal anders, elke situatie en elk moment is anders. We zullen zelf actief mee moeten blijven kijken en doen op al die social media-platforms.

Over hoe we zelf met social media om gaan, gaat het dossier in Lotje&co editie 15.

word donateur van gezinnen met een zorgintensief kind

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest