Blog Lotjes keukentafel

Laten we ons niet verschuilen achter de paarse krokodil

meer mensgerichte zorg

#Ontregeldezorg is een speerpunt van minister de Jonge. Want, zo schrijft hij: #minderregelsmèèrzorg. Dat klopt, we hebben een zorgstelsel wat bezaaid is met regels en protocollen. Overal zwemmen paarse krokodillen. Zorgmedewerkers worden overspoeld met Zorg Op Papier (ZOP). En veel van dat ZOP-werk is tijdrovend, en vaak dubbelop en overbodig. Heel goed dus dat de minister overbodige bureaucratie in de zorg aanpakt. Minder ZOP en dus mèèr ZIP (Zorg In de Praktijk); een betere ZIP-ZOP balans.

TEKST Lot de Swart

Ik denk alleen dat niet alleen de paarse krokodil in de weg zwemt. Waar het volgens mij om gaat is niet louter het schrappen van de regels, maar veel meer onze attitude naar de regels. Steeds vaker wordt er opgeroepen, ook door de inspectie, om af te wijken van protocollen. Mits je het maar uit kan leggen. Toch heerst er een angst om buiten protocollen te werken, en een vertrouwdheid om regels netjes op te volgen.  Zorgmedewerkers zijn dusdanig “geprofessionaliseerd” dat protocollen en regels prioriteit hebben boven de mens.

We zijn ‘over-geprofessionaliseerd’ en de zorg is instrumenteel en gefragmenteerd. We vergeten soms bijna dat we met mensen werken.

Méér mensgerichte zorg, méér echte aandacht voor de ander, dàt doen waar we dit werk ooit voor hebben gekozen; een verschil zijn voor de ander. Daar is pas ruimte voor wanneer wij, zorgprofessionals, weer een veel groter beroep doen op ons gezond verstand, onze eigen kleur geven bij het uitoefenen van ons vak.

Professioneel zijn we pas echt, als we bij het uitvoeren van de regels, soms bewust ervan afwijken. Want: “De belangrijkste regel in de zorg? Volgens mij dat je altijd eerst naar de mens kijkt en dan pas naar de regel” (quote Luc Pluijmen)

Ja er zijn te veel regels in de zorg en ja de bureaucratie is een gedrocht. Maar laten we ons niet verschuilen achter de ZOP, de paarse krokodil. Meer liefde in de zorg, meer ZIP, dat begint bij je eigen gezond verstand; dat jij doet waar je goed in bent: goede en menselijke zorg leveren.

Niet alleen de ontregelaars, maar juist ook managers, organisaties èn zorgmedewerkers zelf hebben hierin ook echt een opdracht.

Meer liefde in de zorg
Meer momenten van jij en ik
Meer liefde als ik je wek
Even week bij het zien van je slaperige blik

Meer liefde in de zorg
Meer aandacht voor elkaar als persoon
Meer liefde, door jouw hand op mijn knie
Niets bijzonders, juist heel gewoon

Meer liefde in de zorg
Samen niks doen, samen stil
Meer liefde, schouder aan schouder
Ook jij maakt voor mij het verschil

Meer liefde in de zorg
Meer echt contact, van mens tot mens
Meer liefde, door je te willen kennen
Oprechte aandacht, dat is mijn wens

Lot de Swart werkt als orthopedagoog bij een organisatie voor mensen met een beperking in de Achterhoek, Stichting Estinea. Ze heeft een bijzondere interesse voor mensen met een ernstig verstandelijk en meervoudige beperking. De inspiratie die ze opdoet in haar werk met deze mensen, hun gepassioneerde begeleiders en liefdevolle ouders, verwerkt ze in gedichten en columns.

Lees ook het verhaal van Lot over hoe je als zorgverlener je ZIP-taken op orde brengt

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Lotjes Keukentafel
Lotjes Keukentafel Vind jij het fijn om over ervaringen van andere ouders van zorgintensieve kinderen te lezen? Aan Lotje&co's keukentafel kan dat. Elke week vertelt een ouder over zijn of haar leven met een zorgintensief kind. Neem een kop koffie, en schuif lekker aan! Wil je ook jouw ervaringen delen? Mail dan naar webredactie@lotjeenco.nl o.v.v. Keukentafel.

Meer Lotjes keukentafel

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest