VOOR JOU

Meer rust en minder stress bij autisme


Mensen met autisme zijn gevoeliger voor stress. Er zijn meer oorzaken die hen stress geven en ze hebben meer hersteltijd nodig dan mensen zonder autisme. Toch zijn er veel dingen die mensen met autisme óf hun omgeving kunnen doen om hen meer rust te laten ervaren.

BRON Hogrefe Uitgevers
Jouw boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ is in 2015 uitgegeven en nu al toe aan haar derde druk. Wat maakt dit boek volgens jou zo populair?

Er worden veel boeken en ervaringsverhalen uitgebracht over wat autisme is, maar nog steeds te weinig praktische informatie waar mensen met autisme en hun omgeving mee aan de slag kunnen. Ik krijg heel vaak mailtjes van mensen waarin staat dat ze zo blij zijn met mijn boek omdat het zo praktisch is. Er wordt vaak gedacht dat het de omgeving is die zich moet aanpassen omdat de mensen met autisme zelf daar niet toe in staat zijn. Dat is absoluut niet waar. Mensen met autisme kunnen zich heel goed ontwikkelen mits je hen op de juiste wijze daarmee helpt.

Je boek wordt veel gebruikt door zowel mensen met autisme zelf als door de professionals die hen begeleiden. Welke doelgroep had je in gedachte bij het schrijven?

Het boek Meer rust en minder stress bij autisme heb ik geschreven voor mannen en vrouwen met autisme. Het begon allemaal met een gesprek met Erik Faas tijdens een autismecongres. Hij merkte dat ik regelmatig blogartikelen schreef en een online training had voor meer rust en minder stress. Hij vroeg mij of ik het ook iets zou vinden om een boek te schrijven. Zo kwam mijn boek tot stand. Na het verschijnen van mijn boek kreeg ik steeds vaker de vraag van professionals of ik hen ook wilde leren hoe ze deze methode goed konden inzetten bij hun eigen cliënten. Vanuit die vraag ben ik mijn methode verder gaan door ontwikkelen wat uitmonde in de AutismeCoachOpleiding. Daarin leren coaches o.a. effectief coachen bij autisme en de ins en outs over stress bij autisme en welke mogelijkheden er zijn om hen daarin te helpen ontwikkelen.

Je boek richt zich op mensen met een normale of bovengemiddelde intelligentie die relatief weinig begeleiding nodig hebben. Heb je plannen om in de toekomst een soortgelijk boek te schrijven voor mensen die meer begeleiding nodig hebben?

Ook voor mensen met een lagere intelligentie of voor jongeren werkt deze methode uitstekend. Als coach zal je dan een vertaalslag moeten maken om het passend te verwoorden op het niveau van de cliënt. Er zijn zelfs professionals die de methode als training inzetten op dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Zij kennen hun doelgroep het best en zijn blij met de leidraad die het boek biedt. Op dit moment heb ik geen plannen om een nieuw boek te schrijven, hoewel ik het niet uitsluit dat er ooit weer een boek komt. Ik zet mij momenteel volledig in om mijn kennis en ervaring te delen met de coaches in de AutismeCoachOpleiding.

Hoe kan dit boek het beste gebruikt worden volgens jou?

Mensen met autisme kunnen het boek zelf doorwerken en door de logische opbouw hun eigen rustplan maken. Het is doorspekt met tips en mogelijkheden zodat er altijd wel iets inzit waar ze baat bij hebben. Er zijn ook mensen met autisme die het lastig vinden om de 7 stappen naar rust zelf door te werken en de opdrachten uit te voeren. Voor hen is het heel fijn als een coach of begeleider daarbij ondersteunt en helpt om de vertaalslag naar hun eigen praktijk te maken. Bovendien geeft het herkenbare voorbeelden uit de praktijk waardoor ook anderen uit de omgeving beter leren begrijpen hoe stress bij autisme werkt en welke mogelijkheden er zijn rust in het hoofd te krijgen. Denk aan partners, ouders, broers, zussen maar ook leidinggevenden of collega’s die te maken hebben met een collega met autisme.

Wat maakt het coachen van mensen met autisme zo interessant?

Ik geloof er sterk in dat mannen en vrouwen met autisme veel verborgen en ongebruikte talenten en mogelijkheden hebben. Soms missen ze alleen nog de juiste kennis en inzichten en iemand die ze stimuleert en uitdaagt. Door gebruik te maken van de sterke kanten, het eigen maken van belangrijke kennis en het aanleren van noodzakelijke vaardigheden gaan ze meer floreren. Dan kunnen ze zichzelf met autisme en anderen zonder autisme beter begrijpen, beter overeind blijven in de snelle wereld, met meer impact meer bereiken, effectiever communiceren en betere relaties hebben thuis en op ’t werk.

Wat vind je het meest uitdagende aspect van het coachen van mensen met autisme?

Bij autisme werkt het allemaal net anders. Als je ze niet goed kunt helpen kunnen zij niet goed functioneren op het werk en in de samenleving. Hun gezinnen leiden eronder, huwelijken gaan stuk, vriendschappen worden verbroken. En dat is heel jammer. Je laat daarmee uiteindelijk hen en hun omgeving in de steek. Het goed kunnen coachen bij autisme is topsport. Het is nodig dat je goed aansluit zodat je ook echt kunt coachen. Denk aan houding en gedragsaspecten die van belang zijn. Je moet weten welke leerstijl iemand met autisme hanteert en hoe je daar zo goed mogelijk bij aan kunt sluiten. Het coachen van iemand met autisme werkt anders dan de reguliere coachbenadering. Een verandering helpen realiseren gaat niet vanzelf of vragenderwijs. Er is meer voor nodig. Dan moet je de juiste coachstijl hanteren en weten hoe je snel de vinger op de zere plek kunt leggen zodat je de juiste interventies kunt doen.

Marja Boxhoorn leert coaches, leidinggevenden en andere professionals hoe ze optimaal om kunnen gaan met volwassenen met autisme. Ze heeft jarenlang een coachpraktijk gehad waarin ze mannen en vrouwen met autisme coachte. In haar populaire boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ beschrijft ze een praktisch stappenplan voor mensen met autisme om meer rust te ervaren. De gratis eerste stap uit het boek is aan te vragen via haar website.

Lees ook hoe je lichaam is gemaakt om stresshormonen aan te maken. Maar als het chronische stress wordt – waar veel ouders-van mee te maken hebben – dan lijkt ons lichaam niet meer in staat om zich goed te herstellen.

Lotje&co hoopt met dit platform de draagkracht te versterken en de draaglast te verminderen. Door het delen van verhalen, nieuws en tips. Iedere dag weer. En daar kunnen we jullie steun goed bij gebruiken. Word dus lid!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest