NIEUWS

op tv in gesprek met minister De Jonge over bureaucratie

De Hofbar

'Je zou maar ziek zijn, gehandicapt zijn of voor een dierbare moeten zorgen,' begint presentator Rutger van Castricum 'en dan ook nog te maken krijgen met een wirwar van formuliertjes en regeltjes en allemaal andere rompslomp van de overheid. Van het kastje naar de muur, gestuurd worden terwijl je wel wat anders aan je hoofd hebt.' Hij beschrijft het leven van de gemiddelde ouder met een zorgintensief kind.

TEKST Elise van der Velde

Aanwezig in zijn programma De Hofbar, zijn twee moeders met een gehandicapt kind en een blinde man. Een van de moeders is Lotje&co blogger Erika van der Bilt.

De man vertelt hoe hij voor elk hulpmiddel opnieuw moet bewijzen dat hij blind is. Minister Hugo de Jonge knikt: ‘Hartekreet nummer één is ‘doe iets aan de bureaucratie’. Niemand wil het. Toch bestaan al die regels en worden het er telkens meer.’

oneindige telefoontjes

Castricum laat Erika aan het woord – we zien in een filmpje hoe zij Lotte thuis verzorgt. ‘Ik moet iedere keer aantonen dat ze sondevoeding nodig heeft.’ Ze rekent voor dat ze een week per maand (minimaal een uur per dag) bezig is met de administratie: ‘Oneindige telefoontjes, doorverbonden worden, de telefoon opgehangen…’

tegenwerking

De Jonge noemt het ‘gestold’ wantrouwen. Castricum: ‘Ik zou denken: ik word alleen tegengewerkt.’ Erika beaamt: ‘Ik kan niets anders meer doen.’ Als De Jonge oppert dat hij ‘heel stevig samen aan de slag gaat met zorgverzekeraars en gemeentes’ vult Erika hem aan: ‘En met de gebruikers, patiënten, de zorgouders. Want díe weten wat die regels met je doen.’ Ze laat weten graag aan tafel te willen, maar wel als gelijkwaardige partner.

sta-op-rolstoel

Het verhaal van de andere moeder, Saskia Sleeking, is even schrijnend als herkenbaar. Haar zoon heeft een sta-op-rolstoel nodig. De gemeente wijst naar de zorgverzekeraar en de zorgverzekeraar naar de gemeente. De gemeente wil best een vervoersvoorziening bekostigen en de zorgverzekeraar zegt: ‘u kunt een statafel krijgen’. Sleeking: ‘Maar zodra die twee samenkomen, krijgt iedereen kortsluiting.’ De sta-op-rolstoel lijkt dus niet aan te vragen, door gebrek aan samenwerking.

paarse krokodil

De Jonge benoemt dat er al veel overleg is tussen instanties. ‘We hadden de paarse krokodillenactie, dat helpt fantastisch.’ We? Ja, de actie was fantastisch, maar wel geïnitieerd door twee huisartsen uit Zwolle. En of de actie daadwerkelijk geholpen heeft is voor zover wij weten nog niet bekend.

dit kun jij doen

Tegelijkertijd biedt De Jonge een oplossing waar je bijvoorbeeld als ouder van een zorgintensief kind direct mee aan de slag kunt: ‘Het beste is om een concrete regel te noemen, en die te mailen naar aanpakregeldruk@minvws.nl.’ Allemaal massaal mailen dan maar?

De hele aflevering van 5 februari kun je hier terugkijken.

Lees ook: 10 x de scherpste paarse #krokodil tweets

 

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest