Blog Jeannet

moeder-dochter momentje

moeder-dochter momentje

Janna en ik gebruiken de Pictogenda nu een paar weken en we krijgen er routine in. Wel gaat het natuurlijk voor een deel anders dan ik van te voren had bedacht. Zoals het meestal anders gaat met kinderen en al helemaal met zorgintensieve kinderen.

TEKST Jeannet Klooker

Ergens rond de zondag nemen we de week door. Ik neem nu een ruime marge en stel zo tussen zaterdagmiddag en maandagavond regelmatig even voor om de Pictogenda voor de week in te vullen. Als de maandagavond nadert is mijn voorstel iets meer in de trant van: ‘We vullen om 19.00 uur de Pictogenda nog even in, Janna.’

Alle standaardafspraken staan in de standaardweekkalender en die is lekker vol. Alleen de bijzondere afspraken, zoals spelen met een vriendinnetje, een verjaardag of oma die op bezoek komt, zetten we in het week die komen gaat. Dat vindt Janna fijner zo. Het betekent dat we best snel klaar zijn, want de week bestaat uit veel vaste afspraken.

Tip van Janna: ‘Plak in de week de plaatjes van bijzondere afspraken en de plaatjes van vaste afspraken in het algemene weekrooster’

ons project
Tot zover gaat het zoals bedacht. Maar nu heeft Janna besloten dat de Pictogenda iets is tussen haar en mij. Ons project zeg maar.
Dus zegt Janna: ‘Met papa doe ik er niets mee hoor!’
‘Ook niet in kijken?’
‘Nee hoor, ik kijk er ook niet in.’
‘Ook niet om even te weten of je die dag iets speciaals hebt?’
‘Nee hoor…’
Hier moet ik dus nog even over nadenken. Maar zoals Janna zegt: ‘sommige ouders beslissen voor hun kinderen, maar ik denk graag mee mama’.
Oftewel ik heb het niet altijd meer voor het zeggen.

Tip van Jeannet: ‘luister naar je kind, jouw manier van werken is niet zaligmakend’

De Pictogenda is onze manier geworden om de komende week te bekijken: Wat staat er allemaal te gebeuren? En om met smiley stickers de week die voorbij is terug te kijken: Wat was leuk en wat minder?
Ik moet het toegeven. Het is inderdaad een fijn moeder-dochter momentje geworden.

stickervellen
Iets anders waar ik naar uitkeek, zijn de stickervellen met eigen foto’s. Janna heeft foto’s bij elkaar gezocht die staan voor de dingen die ze doet. Ze was zo blij aan het zoeken naar foto’s dat we er meteen een poster van hebben gemaakt voor haar nieuwe kamer.

Die verzameling foto’s moet nog op de stickervellen komen. Ik heb een programma gedownload dat er op mijn Mac hopeloos ouderwets uit ziet. Al ben ik handig met computerprogramma’s, ik moest er best op puzzelen. Maar toen ik eenmaal in de gaten had hoe het werkte, ging het eigenlijk prima.
Als het meezit met de internetaansluiting kan ik ze deze week printen. Ons plan is om binnenkort de laatste weken van dit jaar en de eerste weken van 2018 te vullen met mooie plaatjes, bij alle afspraken die we al weten.

Het gaat vast zo mooi worden, dat Janna er misschien ook wel zonder mij wel in gaat kijken.

Moeder Jeannet en dochter Janna testen voor Lotje&co de Pictogenda en beschrijven in zes, wekelijkse blogs hun ervaringen. Janna is tien jaar en heeft de diagnose ASS. Ze heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Een duidelijke planning met plaatjes helpt haar. In week 1 kwam de Pictogenda per post. In week 2 bood de agenda enige orde in de chaos. In week 3 lijkt de Pictogenda handig voor de hele familie.

agenda vol pictogrammen

De Pictogenda is gemaakt voor kinderen en volwassen die baat hebben bij visuele ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Het is meer een hulpmiddel dan een agenda. In de Pictogenda kun je voorbedrukte stickers plakken, of stickers afdrukken met foto’s of symbolen die je zelf kiest. De stickervellen kun je bij www.pictogenda.nl bestellen.

Geef een reactie

Jeannet
Jeannet is de moeder van Janna (10, ASS). Janna heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Ze kan erg goed samen met andere kinderen spelen. Dat is echt een hobby van haar. Net als paardrijden en circusles. Ze is helemaal gek op dieren. Jeannet werkt als praktijkonderzoeker. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau. Ze vertelt de verhalen achter de cijfers en ontwikkelde daarnaast de applicatie INZI. INZI meet persoonlijke doelen van kinderen en volwassenen die hulpverlening krijgen.

Meer Jeannet

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest