Blog Silvie

mongooltje

mongooltje
12 oktober 2017

Meestal reageer ik als door een wesp gestoken op woorden als mongool, downie, downer. Daniël is geen downer, hij heeft Downsyndroom. Het verschil tussen is en heeft is wezenlijk. Toch moest ik vandaag glimlachen om een stukje in de krant met als titel mongooltje.

TEKST Silvie Warmerdam

Elke donderdag heeft de Volkskrant een pagina over taalgebruik. Met de heerlijke rubriek Lexicon der onterecht vergeten woorden. Vandaag houdt Sylvia Witteman een verhandeling over het woord mongooltje -met tje erachter.
‘Als kind verbaasde ik me over het verkleinwoord,’ schrijft ze. ‘Want Jan [die om de hoek woonde] was groot en zwaar….Moest je zo iemand niet gewoon mongool noemen?’
Haar moeder moeder legde vervolgens uit dat dat ‘niet aardig’ was.
Volgens Sylvia was mongooltje respectvol bedoeld en kwam het pas later in zwang als scheldwoord. Ik herken dat meteen, het verkleinwoord tovert een glimlach op mijn lippen.
De schrijfster vindt syndroom van Down nogal ongezellig klinken en bovendien een mond vol. Ze had nog hoop op het woord Downie, maar concludeert dat ook die titel tegenwoordig negatief in gebruik is.

Het is wat met die benamingen, eigenlijk is het nooit goed. Waar het vroeger prima was om iemand een mongooltje te noemen, vinden we dat nu neerbuigend en weinig respectvol. Tegelijkertijd is syndroom van Down inderdaad ongezellig en nogal veel woorden. Trisomie 21 zou wat mij betreft precies omschrijven waar Daan last van heeft -totdat iemand daar natuurlijk ook een scheldwoord van weet te maken.

In Amerika loopt een grote campagne onder de de noemer People first-language. Oftewel noem iemand gewoon bij zijn naam en niet bij zijn beperking. Daniël is dus eerst en vooral Daniël. Dat lijkt me een goed begin. Want ondanks mijn glimlach, zou het mooi zijn als mongooltje in het ‘Lexicon der terecht vergeten woorden’ wordt opgenomen.

Zangers Anouk had geen idee dat het woord mongool gelinkt is aan mensen met het syndroom van Down.

word donateur van gezinnen met een zorgintensief kind

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest