Blog Bram

Murphy’s Law op de verjaardag van Sara: alles gaat mis


bron: AD.nl

Emine en Bram bereiden zich voor op de derde verjaardag van Sara. Op de dag zelf lijkt alles mis te gaan.

TEKST Bram Verbrugge BRON Ad.nl

‘We moeten echt naar huis, Bram’, zegt Emine. We zijn op het feest van vrienden en ik zie dat mijn vrouw wit is weggetrokken. ‘Ik heb verschrikkelijke hoofdpijn en ben misselijk. Kunnen we gaan?’

Overhaast verlaten we het feest. We vergeten Sara’s drinkfles en het blad om aan te eten voor haar rolstoel. In de auto vecht Emine tegen haar misselijkheid en thuis komt alles eruit. Shit, denk ik: morgen vieren we Sara’s verjaardag met familie. Hup, paracetamol erin en een knuffel. Ik doe een schietgebedje in de hoop dat dit griepje in de kiem wordt gesmoord.

griepje

Als de volgende ochtend de hoofdpijn nog erger is, eis ik dat Emine in bed blijft liggen. ‘Maar de salades moeten nog worden gemaakt. En het huis is een bende. Ik moet nog opruimen’, zegt ze. Ze staat toch op. Tijdens het tandenpoetsen moet Emine weer overgeven. Huilend staat ze over de wasbak gebogen. ‘Waarom moet ik nou precies vandaag ziek worden?’

Ik ben bang dat de voorbereidingen voor de benefietweek en de acties iets te veel energie hebben gevergd. Of is Emine ook een beetje zenuwachtig? Sara’s derde verjaardag móet een feest worden. Juist omdat het leven zo kwetsbaar is, vieren we het graag.

barbecue

‘Wat doen we?’ vraag ik. ‘Iedereen heeft er rekening mee gehouden, het vlees voor de barbecue is besteld en de rest van de week is het ook veel te druk’, zegt Emine. We besluiten het feest door te laten gaan. Ik dwing Emine op bed te blijven tot de gasten komen. Ik til Sara in haar aangepaste stoel en zet haar voor de televisie. Ik snijd de champignons, bak de pijnboompitten op en kook de pasta. Bezweet ren ik door het huis om alle voorbereidingen te treffen.

Een paar uur voor het feest, til ik Sara de trap op en leg haar in bed. Zelf scheur ik naar de slager. Murphy’s law: de slager is onze bestelling vergeten. ‘Sorry meneer, zal ik het nu klaarmaken? Kwartiertje’, zegt hij bedremmeld. Ik zucht. Er zit niets anders op en ik kijk hoe hij zich ook in het zweet werkt. In razend tempo snijdt hij tien kilo vlees in blokjes voor de spiesen.

pijnstillers

Ik bel mijn broertje en schoonzus op en vraag of ze iets eerder kunnen komen. Samen maken we de tuin aan kant en hangen we de versiering op. Emine slikt zware pijnstillers, hijst zichzelf uit bed en kleedt Sara mooi aan.

Yes, denk ik. Het lukt. Ik leg de laatste kussens op de tuinstoelen, als de lucht betrekt en het keihard begint te regenen. De moed zakt in mijn schoenen. Even krijg ik de neiging het hele feest alsnog af te blazen, maar dan komt Emine met Sara naar beneden. Ze straalt in haar prachtige prinsessenjurk. ‘Ohh, mooie versiering. En ballonnen!’, roept ze. Ze kijkt met grote ogen om zich heen. ‘Oom Joost en tante Roos zijn er al. Omdat het mijn verjaardag is, hè papa?’

‘Ja, schat. Drie jaar alweer. We gaan een feestje vieren.’

Bram en Emine hebben de Stichting Voor Sara opgericht om te strijden voor onderzoek naar de zeldzame spierziekte MDC1A. Meer informatie staat op voorsara.nlLees ook hoe Sara bedolven wordt onder de verjaardagskaarten!

Lotje&co is er voor gezinnen van zorgintensieve kinderen. Met elkaar delen we onze zorgen over het zorgen voor. Als je lid wordt, kunnen we dat blijven doen.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest