NIEUWS

zo leren kinderen met autisme omgaan met overprikkeling

muziek
11 januari 2018

Muziek heeft vaak een positieve uitwerking op kinderen met een vorm van autisme. Veel van hen hebben baat bij muziektherapie. Maar nu is er iets nieuws op het gebied van muziek en autisme, ontwikkeld door de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Een bijzondere, zwarte doos die kinderen met autisme moet leren omgaan met overprikkeling.

TEKST Elise van der Velde

Kijk dat is nog eens nieuws om blij van te worden. Iemand die de moeite neemt om een oplossing te bedenken voor één van de grootste problemen als je autisme hebt: overprikkeling. Gerard van Wolferen, onderzoeker muziektechnologie aan de HKU, deed zijn muzikale uitvinding in het kader van het onderzoeksprogramma muziekontwerp van de HKU.

hoe werkt het precies?
Een manier om beter om te leren gaan met prikkels, is bijvoorbeeld om klanken die door een ander gemaakt worden, na te doen. De muziektherapeut slaat op een trommel en het kind doet het na. Dankzij deze uitvinding, een grote zwarte doos met knoppen, hoeft de therapeut zelf geen muziek meer te maken. De muziektherapeut zet via één van de knoppen muziek aan, en het kind speelt de melodie na door op de witte stippen te drukken. Wat het kind doet wordt door dit bijzondere ‘instrument’ digitaal geregistreerd.

een ideaal medium
‘Dat is het belangrijkste aspect’, vertelt Van Wolferen aan New Scientist. ‘We wilden een instrument dat tevens data kan verzamelen. Daarmee kunnen we inzichtelijk maken waar het bij een kind met autisme misgaat in de prikkelverwerking’, aldus de muziektechnoloog. ‘Komen dingen te hard binnen? Of juist te snel? Is een kind nog bezig de vorige prikkel te verwerken terwijl ze overspoeld wordt met nieuwe prikkels? Muziek is een ideaal medium om dergelijke aspecten te meten.’

de bedenker heeft autisme
Het is niet toevallig dat Van Wolferen zich richt op de doelgroep kinderen met autisme. Hij heeft het zelf. Van Wolferen: ‘Ik heb er goed mee leren omgaan. Je moet mij alleen niet lastigvallen met smalltalk. Ik praat liever over systemen, over patronen. Over oplossingen.’ Hij gaat niet alleen op zoek naar oplossingen voor mensen met autisme maar onderzoekt ook hoe muziek andere hulpbehoevenden kan helpen, zoals blinde of doofstomme mensen. Van zo’n man word je toch ongezien fan?

helaas nog niet te koop
Voor je gaat googelen waar je dit ideale apparaat kunt bestellen of om de school van je kind met autisme te tippen: het is nog niet te koop. Vooralsnog gaat het nog om een prototype. Zodra we bericht krijgen dat het echt op de markt komt, laten we dat natuurlijk meteen weten. Tot die tijd moeten we, al dan niet samen met therapeuten, het wiel zelf uitvinden. Wat doe jij om je kind te leren omgaan met prikkels? Geef je tips in een reactie en help andere ouders op weg!

Lotje&co blogger Jeannet probeerde voor haar dochter met autisme de pictogenda uit. Lees hier hoe dit haar beviel.

Bij Lotje&co zijn we altijd op zoek naar wat er wél mogelijk is. Sluit je aan bij hét platform voor gezinnen met een een zorgintensief kind!

samen maken we Lotje mogelijk

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest