Blog Silvie

napraten over hoe het beter kan

napraten over hoe het beter kan

‘Ik denk dat we er allebei ondertussen meer dan honderd uur in hebben gestopt,’ zegt de moeder van Jasper. We fietsen samen naar het gemeentehuis, waar we zijn uitgenodigd om na te praten.

TEKST Silvie Warmerdam

Het keukentafelgesprek (een jaar geleden!), de PGB-aanvraag, de onenigheid met het CJG, het schrijven van het bezwaar, de hoorzitting, het getouwtrek om een uitspraak op papier te krijgen; de moeder van Jasper -Daniël z’n BFF- en ik hebben het hele traject samen gelopen. En nu zijn we samen gevraagd of we op het gemeentehuis willen komen praten hoe het beter kan.
Ik knik en antwoord: ‘Ja zeker meer dan honderd uur. Dat lijkt me ook onze belangrijkste boodschap. Dat de gemeente zich onvoldoende realiseert dat ze geen professionals tegenover zich hebben, maar ouders. Ouders die 24/7 voor hun kind zorgen en dus niet iedere keer tijd kunnen vrijmaken voor een vergadering, een extra overleg of nog meer formulieren.’

We worden vriendelijk en open ontvangen. Onze gesprekspartners willen graag van ons horen hoe wij denken dat de gemeente de uitvoering van de Jeugdwet kan verbeteren.
We noemen het gebrek aan informatie, bijvoorbeeld online, over het hele proces. We noemen de enorme administratieve lastendruk, juist ook voor de scholen. ‘Er zijn momenten geweest dat we dachten dat onze school het op zou geven,’ vertellen we. ‘Niet omdat onze kinderen niet meer welkom zijn, maar omdat de papierberg echt te hoog is.’
We stellen voor om het adagium één kind, één plan concreet te maken door als gemeente samen te gaan werken met het samenwerkingsverband. Zodat scholen één aanvraag kunnen doen, waarbij ze onderwijskundige en zorgbegeleiding combineren.
Ze begrijpen onze opmerking dat we ouders zijn en dat alle tijd die we aan de gemeente moeten besteden, niet naar onze kinderen gaat. Er komen nogmaals excuses voor de veel te lange nasleep.

Voorlopig kan mijn enorm dikke map waar PGB op staat, dicht. Voorlopig heb ik alles op de rit. Voorlopig heb ik tijd om andere zaken belangrijk te vinden.

lees ook: over mijn bezwaar dat gegrond verklaard wordt verklaard en de hoorzitting die daar aan vooraf ging.

Lotje&co is er voor alle gezinnen met een zorgintensief kind. We geloven in de kracht van het verhaal. Want met dat verhaal wordt jullie stem gehoord. Steun je ons in het werk jullie stem tot op beleidsniveau door te laten dringen?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest