Blog Saskia

ga niet akkoord met een leerplichtontheffing

niet akkoord met een leerplichtontheffing

Gisteren realiseerde ik me opeens weer wat een jaar ik achter de rug heb als het gaat over het regelen van een  zorg- en onderwijsarrangement voor Merlijn. Dit kwam omdat ik een gesprek had met een andere moeder die nu aan het “vechten “ is  voor een PGB bij mijn gemeente. Ze wil eigen regie houden en betaalt al jaren een begeleider via het PGB. Maar nu bij de herindicatie, geeft de gemeente aan dat ze niet 'aan PGB doen' en dat ze de zorg via ZIN kan gaan krijgen. Onmiddellijk voelde ik mijn woede en onmacht weer opkomen van mijn eigen “strijd".

TEKST Saskia Buma

Ik vertelde deze moeder dat ze het proces van mijn zorg/onderwijs aanvraag kan lezen in mijn blogs hier bij Lotje&co zodat ze wellicht tips en inspiratie kan opdoen. In de blogs de broodje aap verhalen in het onderwijs frustreren en waarom Saskia aan tafel bij OCW is uitgenodigd kun je al het één en ander lezen, maar ik realiseerde me ook dat ik het verhaal nog niet heb afgemaakt. 

Na het gesprek in Den Haag in maart bij Fons Dingelstad aan tafel zijn er nog twee gesprekken geweest om het voor elkaar te krijgen. Voor deze gesprekken kwam Fons Dingelstad met twee medewerkers van het ministerie OCW op school.
Dit zette alles in beweging en er kwam een onderwijs/zorg traject waarbij Merlijn kan leren en bezig kan zijn met zijn startkwalificatie. De onderwijsuren worden betaald door de school en de zorguren worden betaald door de gemeente via een PGB. Merlijn heeft geen ontheffing van onderwijstijd (Art. 11 onder g) en ook geen leerplichtontheffing. (Art.5 ).

ga niet akkoord met een leerplichtontheffing

Stel dat jouw kind niet naar school kan gaan om wat voor reden dan ook,  leerbaar is, dan is dit een mogelijkheid. Om dit te bereiken moet je dus nooit akkoord gaan met een leerplichtontheffing.

Wat kun je doen als je merkt tijdens een MDO (multi disciplinair overleg) dat niemand hier over wil praten en iedereen alleen maar beren op de weg ziet: ‘Dat is toch niet mogelijk?’
Dan ga je opschalen! Dan haal je de directeur van de school erbij. Lukt het dan nog niet om onderwijs op een andere locatie of thuis te krijgen, dan ga je naar het samenwerkingsverband. Lukt het dan ook niet, dan ga je naar de overheid, naar Fons Dingelstad zelf. Geef niet op en heb een lange adem want dan bereik je wel iets. Namelijk het juiste programma voor je kind, wat dat ook moge zijn. 

Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost maar als ik nu zie hoe goed Merlijn zich ontwikkelt en hoe goed hij in zijn vel zit dan ben ik dankbaar. Dankbaar dat ik heb doorgezet en daar de kracht voor had. Dwars door mijn eigen angsten heen en mijn tranen die ik thuis liet gaan en weer liet drogen.

En met enorme dank aan Mathilde (orthopedagoog) die er altijd voor ons is, Katinka (juriste onderwijs) die al jaren mijn advocaat en adviseur is, Carlijn (onderwijszorgconsulent) die me elke keer weer bijstond. En mijn lieve man die me steunt door dik en dun.

Zorg voor een paar goede mensen om je heen om deze weg  te bewandelen. En never give up!

Lotje&co laat met persoonlijke verhalen zien wat er wél kan, dwars door de bureaucratie heen. Laat je inspireren en deel jouw verhaal om weer andere ouders te inspireren. Maak jij het mogelijk?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest