Blog Wiarda

Mag ik een nieuw oog?

Race tegen de klok, Mag ik een nieuw oog
10 november 2017

'Mag ik een nieuw oog?' Door deze vraag neemt mijn planning van deze week ineens een hele andere wending. Een kijkje in de klas dag, een extra margedag van school, een bezoek aan de audioloog voor het aanmeten van Wessel zijn hoortoestel leek me wel voldoende. Toch liep het toch weer eens anders.

TEKST Wiarda Boneschansker -van Ee

Naast deze bezoekjes moesten we gisteren plots met spoed naar het ziekenhuis. Met Wessel. Een telefoontje van zijn woongroep zorgde voor spontane lichtelijke paniek. Wessel vertelde namelijk dat zijn oog het niet meer deed. Hij kon niets zien met zijn linkeroog, kon zijn medebewoonster niet zien en vroeg de begeleiding ‘Mag ik een nieuw oog?’ Er was niets te zien in zijn oog dus maar proberen op school. Wel met de mededeling of ze het tot de pauze aan wilden zien om te kijken of er verbetering zou komen.

Spoed
Net voor elven gaat hier de telefoon, de Libelle. Met het bovenstaande verhaal en dat hij dus ook op school hetzelfde aangaf. Er klopt iets niet. Mijn haren staan recht overeind want gezien mijn opleiding tot opticien en oogkundige achtergrond in combinatie met zijn hoge brilsterkte, slechtziendheid en toch al kwetsbare ogen ben ik bang dat er iets vreselijk mis is. Ik bel meteen de oogarts waar hij onder controle staat in Stadskanaal. Ze heeft spreekuur en is niet bereikbaar. De assistente zal de oogarts terug laten bellen. Ik leg me er natuurlijk niet bij neer en spreek mijn vermoeden uit dat er wel eens sprake van netvliesloslating zou kunnen zijn en dat we dus snel actie zouden moeten ondernemen. Ze gaat toch maar direct overleggen. Ik word per ongeluk weggedrukt en wanneer ik nog een keer wil proberen gaat ineens mijn mobiel. De oogarts.

Race tegen de klok
We overleggen snel en duidelijk is dat hij direct gezien moet worden. Aangezien hij in Haren is en ik in Bellingwolde, is in het gunstigste geval de reistijd al minimaal drie kwartier. Ze gaat meteen in overleg bij een collega in het UMCG of hij daar terecht kan, dat is namelijk maar een kwartier vanaf Haren. Ik stap in de auto en race naar Haren, onderweg laat ze me weten waar ik terecht kan maar dan ben ik in ieder geval al op weg. Binnen tien minuten hoor ik dat er op ons gewacht word in het UMCG.

Ik haal Wessel op uit de klas en doe in de auto snel zelf een paar testjes. Hij ziet me echt niet als ik zijn, nog redelijk goede oog, dicht doe. Ai…echt serieus dus. We zijn gelukkig snel in het UMCG en rennen bijna naar de poli oogheelkunde. Bij de balie om 12:15 hoor ik dat de artsen pauze hebben en dat we maar even moeten wachten. Nee toch…het is niet waar! Wel dus, met een lijstje mogen we plaatsnemen in de wachtkamer. In codetaal staat onderaan op het briefje 13:10.  Bijna een uur wachten. Ik hoop maar dat hij het volhoudt. Hij wandelt wat heen en weer tussen speelhoek en relaxstoelen met veel knopjes en ik laat hem maar even. Hij heeft honger en wil eten, dat mag niet want als er spoed is moet hij geopereerd worden en dus zo nuchter mogelijk.
Met de belofte op wat lekkers als we klaar zijn, is het goed.

Oorzaak onbekend
We worden om 13:25 eindelijk opgeroepen. Na veel testjes blijkt hij echt niet te zien, hij krijgt druppels om beter in zijn oog te kijken en we mogen weer een half uur wachten tot deze zijn ingewerkt. Hij blijft goed meewerken en ik denk dat het vooruitzicht op wat lekkers mee helpt. Er komen extra collega’s bij en het is duidelijk. Er zit een bloeding in zijn oog. Waar deze vandaan komt is nog onduidelijk want ze kunnen het netvlies niet goed in kaart krijgen doordat het bloed ervoor zit. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, maar meestal komt het door een trauma aan het oog. Wanneer ik aangeef dat hij zelfverwondend gedrag laat zien valt het kwartje. Het kan komen daardat hij zichzelf heeft geslagen, te hard in zijn oog heeft gedrukt, te hard ergens tegen aan heeft gebonkt of doordat door verhoging van druk een bloedvat is geknapt.

Na de laatste onderzoekjes is hij zo moe dat hij spontaan in slaap valt in de onderzoeksstoel. Hij is in ieder geval relaxed dus en zo kunnen we mooi even bespreken wat we nu verder moeten en kunnen doen.

Rust in een onrustig lijfje
Het is goed dat we zijn gekomen en dat het team zo snel actie heeft ondernomen. Vrijdag moeten we weer naar het ziekenhuis om te kijken of er verbetering is gekomen in zijn zicht. Dan komt er een specialist die nogmaals een echo gaat maken en kunnen we nu niet anders dan afwachten. Wel moet hij rustig aan doen in de tussentijd. Niet wild, niet springen, zwemmen of andere inspanning en geen hoge druk. Dat betekent dus maar even geen school, de regie in eigen handen nemen en thuis goed observeren. Sowieso wil ik mijn kind het liefst gewoon thuis hebben als hij ziek is. Mijn eigen rust staat dan ver op de achtergrond, als het mijn kind maar goed gaat. Dat komt later wel weer.

We zitten nu maar samen te netflixen en ik geef voor heel eventjes toe aan zijn eisen om de rust zo veel mogelijk te bewaren. Rust in een onrustig lijf en hoofd is in Wessel zijn geval extreem lastig. Toch neem ik liever het zekere voor het onzekere. Maar ikzelf blijf met een onrustig gevoel zitten. Komt het wel weer goed, zal hij toch weer iets kunnen zien, had ik eerder iets kunnen doen als hij thuis was geweest? We zullen af moeten wachten hopen op het beste, maar dat ellendige schuldgevoel…..

Een schuldgevoel kennen we allemaal…

word donateur van gezinnen met een zorgintensief kind

8 reacties op “Mag ik een nieuw oog?”

 • Mariska Baas schreef:

  Jeetje zo jong je kind uit huis plaatsen
  Weet niet maar krijg er een rotgevoel bij

  1. Babette schreef:

   Jeetje Mariska,

   Wat een nare reactie! Geen moeder die haar kind ‘zomaar’ uit huis plaatst.

   Iedere situatie is anders, maar niemand doet dat voor zijn lol.

  2. Yvonne schreef:

   Ik krijg juist een naar gevoel van jouw reactie Mariska. Wessel verblijft bij Visio in Haren. Daar volgen doof/blinde kinderen vaak een heel intensief programma om zo veel mogelijk vaardigheden te leren en wordt juist gestimuleerd om ze door de weeks zo veel mogelijk daar te laten zijn. Dat lijkt me als ouder van een zorgintensief kind verschrikkelijk, maar is voor het kind soms wel het beste. En zo te zien is deze moeder enorm betrokken bij alles rondom haar prachtzoon.
   @Wiarda: sterkte, hopelijk valt de schade aan zijn oog mee.

  3. Karlyn Timmerman schreef:

   Als jij al een rotgevoel krijgt laat staan hoe je je als moeder voelt als dit nodig is. Hou je commentaar voor je als je niet weet hoe dit is!

  4. Sabine schreef:

   Jeetje, Mariska, waarom deze reactie? Hier gaat het toch niet over? En denk je nu echt dat hier niet nog een heel leven van verhalen achter zit? Even nadenken hoor, voordat je dit soort dingen opschrijft.

   1. Heidi schreef:

    Wat heb je snel en adequaat gehandeld. En ik kan me zo goed voorstellen dat je juist op zo’n moment de pijn en het schuldgevoel van het feit dat je, je mannetje niet 24/7 bij je kunt hebben zo diep ervaart. Heel veel beterschap en sterkte. Wessel heeft een top mama!
    @Mariska ik denk dat jij geen idee hebt waar je over oordeelt. De conclusie trekken dat je kind thuis opvoeden niet meer de beste optie is, doet zo veel pijn……

 • Sabine schreef:

  Je hebt heel snel en heel adequaat gehandeld. Ik hoop dat het meevalt.

 • Esther schreef:

  Wat een onvoorstelbaar nare reactie Mariska. Een moeder gaat echt tot het uiterste als het om haar kind gaat en het thuis niet meer gaat.

  Sterkte met Wessel! Hopelijk loopt alles met een sisser af!

Geef een reactie

Wiarda
Wiarda Boneschansker is de moeder van Wessel (9 jaar, Smith Magenis syndroom (SMs). Wessel heeft meervoudige beperkingen, hoewel je dat op het eerste gezicht niet zegt. Een pittig mannetje waarmee altijd wat te beleven valt. Volledig thuis wonen in combinatie met de gevolgen die Wiarda ondervindt van een hersentumor, ging niet meer. Sinds een klein jaar woont Wessel doordeweeks op woongroep de Libelle bij Koninklijke VISIO in Haren. Wekelijks schrijft zij over de belevenissen met Wessel op haar blog: www.dekniezebietertjes.com

Meer Wiarda

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest