Blog Merel Olden

nog niet jarig


De zondag voor haar verjaardag. Blosjes op de wangen van mijn zus. Hester straalt en beeft nog harder. Haar lippen trillen. Ze kruipt dicht tegen mam aan. Haar hand in een houdgreep. Het is te fijn, te spannend. Ook al is ze nog niet echt jarig, het feest is vandaag.

TEKST Merel Olden

Pap, mam, ikzelf en Hesters vaste vrijwilligster zijn gekomen. Twee medebewoners en de zorgonderneemster komen erbij. Het is een klein, lief, eenvoudig feestje met taart, koffie, slingers, bloemen, een verjaardagsmuts en een speciaal liedje. Maar het is meer dan genoeg voor Hester, eigenlijk al teveel. Af en toe draaien haar ogen weg. Ik kijk mijn vader aan en zie zijn bezorgdheid. Teveel spanning, teveel emotie, het zal niet de eerste keer zijn dat een overdosis daaraan voor  kortsluiting in haar brein zorgt en een epileptisch insult veroorzaakt. Een grotere domper op de feestvreugde is nauwelijks denkbaar.

Ook haar medebewoonster veert op en neer op haar stoel van alle spannende blijdschap. Ze maakt hoge, blije geluidjes. Keer op keer pakt ze mijn hand vast terwijl ik foto’s van mijn zusje probeer te maken. Ik kan niet weigeren en probeer toch onhandig met links mijn plaatjes te schieten.

Tijdens het liedje wordt Hesters geluk bijna manisch. Het uitpakken van de cadeautjes is een obsessie. Ze scheurt het papier eraf. Kijkt nauwelijks wat erin zit en grist het volgende pakje naar zich toe. Ik geniet van haar dolgelukkige gezicht, maar duw gelijktijdig mijn nagels in mijn handpalm van angst dat het mis zal gaan. Als alle pakjes opengemaakt zijn, en ze de cadeaus ongeïnteresseerd van zich afduwt, lijkt de spanning eindelijk te dalen. Met één grote teug koffie spoelt ze de emoties van het uitpakken weg. Ik haal opgelucht adem en geniet van de overheerlijke Limburgse vlaai. Even later vertrek ik naar huis.

Ze vond het zo fijn en is dit feestje zonder kleerscheuren doorgekomen. Maar ze is nog niet echt jarig. Dat is ze komende woensdag en dan is ze bij mij. Als dat ook goed nog gaat… pas dan is het ook voor mij een echt feest geweest.

Lees meer: ook Daniel was jarig.

Lees je de blogs van Merel graag? klik hier en word lid zodat we nog meer verhalen kunnen delen.

Geef een reactie

Merel Olden
Merel Olden Merel Olden (45 jaar) getrouwd en moeder van een zoon van veertien werkt als ambulant begeleidster voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Haar zus Hester werd elf maanden voor haar geboren met een open rug en liep vlak na de geboorte een hersenvliesontsteking op. Als kind waren Hester en zij onafscheidelijk. Vanaf haar achttiende kreeg Hester te kampen met ernstige epilepsie. Die is de laatste jaren beter onder controle, maar sindsdien gaat Hester mentaal en lichamelijk steeds verder achteruit. Merel schrijft hierover voor Lotje&co en haar blog zuszo.weebly.com.

Meer Merel Olden

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest