NIEUWS

actrice met Downsyndroom krijgt koninklijke onderscheiding

onderscheiding Downsyndroom

De Britse actrice Sarah Gordy kreeg afgelopen maand een koninklijke onderscheiding. Dat op zich is al bijzonder. Maar extra speciaal is dat zij de eerste persoon met Downsyndroom is om dit 'lintje' te ontvangen.

TEKST Elise van der Velde BRON The Mighty

De onderscheiding maakt je lid van ‘The Order of the British Empire’ – waarschijnlijk vergelijkbaar met een lintje – en wordt uitgereikt voor buitengewone prestaties of verdiensten voor de gemeenschap. Dat geldt ook voor diegenen die werkzaam zijn in de kunst en aan liefdadigheid doen zoals Gordy.

Want naast haar baan als actrice, in bekende series als ‘Upstairs, Downstairs’ en ‘Call the Midwife’, is ze actief voor Mencap Dat is een Engelse stichting voor mensen met leerproblemen en hun families.

‘Het is geweldig om erkend te worden als kunstenaar én campagnevoerder,’ schrijft Gordy op haar website. ‘En om op de lijst te staan met zoveel getalenteerde mensen.’ Dat laatste klopt zeker. Ook onder andere actrice Emma Thompson werd die dag op Buckingham Palace gehuldigd.

Gordy heeft een duidelijke missie: ‘Ik wil anderen inspireren om in zichzelf te geloven. De berichten die ik krijg van jonge mensen en van hun familie maken me gelukkig.’

Het is vandaag de internationale dag van mensen met een beperking. Ooit moesten haar ouders hun verwachtingen voor de toekomst van hun baby bijstellen toen ze hoorden dat Sarah een beperking had. Of misschien hebben ze dat wel helemaal nooit gedaan.

Lees ook: Silvie’s zoon Daniël spreekt een zaal met geneeskundestudenten toe: ‘Ik heb Downsyndroom, en dat is niet erg.’

Lotje&co is het grootste platform voor gezinnen met een zorgintensief kind – welke diagnose het ook heeft. Maak jij Lotje&co mogelijk?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest