Blog Lotjes keukentafel

wat als opa met opa-pensioen gaat?

opa-pensioen
beeld: de wereld van Kofi

Opa dooft uit. Of misschien verwoord ik dat fout want na enkele periodes van ziekte werpt hij zich juist met hernieuwde energie op het leven. Eén ding is zeker, de hem toegemeten tijd loopt ten einde en dus probeert hij binnen de beperkingen die zijn lichaam hem tegenwoordig oplegt de beker van dat leven tot de laatste druppel te legen. Hij is altijd de hort op. Maar lange wandelingen gaan niet meer, tenminste niet in het tempo waarmee Kofi hellingen bestormt. En zo gaat opa langzaam maar zeker met opa-pensioen.

TEKST Karin Bokhove

We waren op vakantie, maar nu keer ik terug terwijl vader nog even blijft. Mijn maag krimpt maar een klein beetje ineen wanneer ik besluit Kofi te halen voor het weekend. Alleen. Hij is zo rustig tegenwoordig.
En dan belt zusje: ‘Mam, ik kom van het weekend langs.’
‘O gezellig, Kofi is er ook.’
‘Ja, ik dacht al zoiets, ik help je mee.’

En zo brengt ze energiek in de praktijk wat ze al jaren predikt. Consequent zijn, geen snoep of fruitsap geven, ‘Kijk, zo pak je dat aan, mam! Eerst water drinken, Kofi!’
In gehoorzame haast klokt die de inhoud van zijn glas naar binnen.
‘Ja, ja, goh’, zeg ik gedwee.
Hier waait een frisse wind en Kofi laat zich gewillig meevoeren. Tijdens de wandeling mag Kofi alleen op ons vaste lunch-bankje eten. Zus bestelt een afhaalmaaltijd die ‘spot on’ arriveert wanneer we terugkomen. Voortijdige aanvallen op een maaltijd in voorbereiding worden ons zo  bespaard. Als hij na de maaltijd ‘P.P.P.P.P.P.’ brullend door de kamer holt, dirigeert ze hem linea recta naar de WC waar hij groots uitpakt. We zitten gedrieën op de bank en kijken naar de giraffen op het scherm, tot we hem klokslag acht zijn bed in knikkeren.

opa-pensioen

Op zondagmorgen maakt ze pap terwijl ik de foto van opa op het verwijsbord plak.
Kofi rukt hem eraf. Ik plak hem er weer op. Hij rukt hem eraf. Kofi, die zijn opa altijd tegen z’n borst klemde, die driftig op zijn hoofd tikte wanneer hij vond dat het weer eens tijd werd en hem dan demonstratief op de mat bij de voordeur legde.
Wat er is gebeurd? Ach, de tijd die alle gemis wegtikt is gewoonweg verstreken. Regelmatig gaan er maanden voorbij zonder opa. En Kofi’s impuls is langzaam maar zeker gesleten. Tot ik opa van de muur haalde en op zolder hing.

opa-pensioen

Nu gaan we maar weer eens. Bij opa aangekomen blijken Kofi’s routines nog geheel intact; de koekjestrommel wordt geïnspecteerd, er wordt boven gekeken, de tuin wordt verkend en dan gaat Kofi pal voor opa staan om hem uitgebreid te bezichtigen. Maar die merkt het niet want hij kijkt TV. Hij houdt zich tegenwoordig buiten de gang van zaken, tolerant maar zonder zich nog vermoeienissen op de hals te halen.

Dan vindt Kofi het welletjes. Hij doet alles wat er van hem gevraagd wordt, maar maant voortdurend tot spoed. Eten? Hij propt de gezonde groentes van zusje naar binnen, spoelt zijn bord leeg onder een krachtige straal en loopt dan naar buiten.
Wandelen in het bos dan maar. Zonder opa, die in zijn stoel blijft. Onder druk van zusje dendert Kofi de paden op en de lanen in, mij aan de hand meetrekkend. Huppelend en struikelend probeer ik hem bij te benen tot zusje ingrijpt: ‘Kofi, zachtjes aan! Die ouwe kan niet zo hard..’

Het stokje wordt overgedragen.
‘Jawel hoor, ik hou het makkelijk vol’, sputter ik tegen. Net als opa vroeger…

De zoon van Karin Bokhove is autistisch, zijn gedrag ‘moeilijk verstaanbaar’. Ze probeert hem uit alle macht toch te begrijpen. Zijn leven is klein. Haar blogs halen hem een beetje terug naar de grote wereld.

Lees ook over het moment dat je voor het eerste informatie over je kind voor opa en oma verzwijgt

Lotje&co is er niet alleen voor alle ouders van zorgintensieve kinderen, maar natuurlijk ook voor de opa’s en oma’s. We delen verhalen, voor de erkenning, herkenning, inspiratie, een lach en een traan. Doe je mee?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

Lotjes Keukentafel
Lotjes Keukentafel Vind jij het fijn om over ervaringen van andere ouders van zorgintensieve kinderen te lezen? Aan Lotje&co's keukentafel kan dat. Elke week vertelt een ouder over zijn of haar leven met een zorgintensief kind. Neem een kop koffie, en schuif lekker aan! Wil je ook jouw ervaringen delen? Mail dan naar webredactie@lotjeenco.nl o.v.v. Keukentafel.

Meer Lotjes keukentafel

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers
site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest