Blog Silvie

Zeger met het syndroom van Down is bijna 80

levensverwachting Downsyndroom
beeld: RTL4

Soms kom je gewoon zo leuk nieuws tegen, dat je hele dag weer goed is. Bijvoorbeeld over de bijna 80-jarige Zeger, die elke ochtend, middag en avond 5 sigaretjes krijgt van zijn begeleiding. En die dan buiten met een zeer tevreden gezicht oprookt. Genieten van het leven blijkt toch weer het geheim om oud te worden. 

TEKST Silvie Warmerdam

De bijna 80-jarige Zeger heeft het syndroom van Down. En ook al is de levensverwachting van mensen met Down de laatste 20 jaar enorm gestegen, 80 is toch wel erg oud. EditieNL van RTL4 gaat op bezoek bij Zeger, interviewt zijn achternicht en een AVG-arts.
In de uitzending is een grafiekje te zien van die levensverwachting. In de jaren 80 was die net boven de 30; nu is de levensverwachting voor de Daniëls op deze wereld 60 jaar.
Dat heeft voor de hand liggende redenen zoals dat vanaf de jaren ’80 openhartchirurgie mogelijk werd. Toch benadrukt de geïnterviewde arts vooral het feit dat mensen met het Downsyndroom deel gingen uitmaken van maatschappij: ‘Veel instellingen werden gesloten, waardoor de levenskwaliteit verbeterde. Dat zorgde ervoor dat deze mensen ouder werden’.

Dus, denk ik, hoe meer je mee mag doen, hoe groter de kwaliteit van leven en dus hoe gezonder je oud wordt. Interessant, dat die link tussen een inclusieve samenleving en gezondheid zo direct te leggen valt.

Een filmpje dus om blij van te worden. En al helemaal als EditieNL vraagt naar het geheim van Zeger. Zijn achternicht Odette antwoordt: ‘Gezelligheid. Zeger houdt van feestjes en is heel blij als zijn familie er is. Een lekker etentje en z’n sigaretjes.’ Sigaretten dus, waar hij buiten verheerlijkt aan trekt. 

Dat ook Daniël geniet van het leven en van gezelligheid, een feestje, familie en een lekker etentje houdt, heeft dus nog meer waarde dan ik altijd al dacht. Vooral als hij via die gezelligheid deel blijft uitmaken van de samenleving. Al zou ik het niet heel erg vinden als hij die sigaretten zou laten staan.

Lees ook hoe ik soms plotseling een kijkje in Daniël z’n toekomst toegeworpen krijg

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Alleen samen breiden we het vriendennetwerk van deze gezinnen steeds verder uit. Doe jij ook mee?

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest