Blog Saskia

hoe ga je om met overgevoelige zintuigen? Merlijn onderzoekt zijn lichaam

overgevoelige zintuigen

Merlijn is ziek: ‘Mam ik hoor allemaal geknetter in mijn oor.' Nu is het altijd lastig te bepalen hoe ziek Merlijn is. Hij vindt het nog niet zo makkelijk om dat te interpreteren. En hij maakt zich snel druk en zenuwachtig over pijntjes die hij voelt. Omdat hij denkt dat het iets ergs zou kunnen zijn. Dus om gerustgesteld te worden gaan we naar de huisarts toe.

TEKST Saskia Buma

De huisarts concludeert dat het vocht achter het trommelvlies is en dat het vanzelf over gaat. Wel gaat het lang duren. Zo’n vier tot zes weken kan Merlijn daar last van houden.
Gelukkig geen oorontsteking. Merlijn is opgelucht.

Om zich meer bewust te worden van zijn gevoelswereld en wat er in zijn lichaam gebeurt heeft Merlijn sinds kort een Fitbit armband om. De Fitbit is een populaire activity tracker, die je meestal draagt als een horloge en gekoppeld wordt aan je mobiele telefoon.
Deze tracker geeft inzicht in je activiteiten gedurende de dag én hoe het met je gezondheid is gesteld. Merlijn is aan de slag met vragen als: Hoeveel uur heb ik geslapen en hoe voelt dat? Met welke activiteiten gaat mijn hartslag omhoog. Heb ik daar dan last van?
Omdat Merlijn zoveel last heeft van prikkels is hij zichzelf op deze manier aan het onderzoeken. Over deze zoektocht naar meer balans maakt hij een documentaire. Als die klaar is gaat hij kijken hoe hij die documentaire kan verspreiden zodat iedereen het kan zien.

zintuigen
In de zomervakantie gingen we naar IJsland en reden we op een F-weg met veel steentjes en hobbels. We werden behoorlijk door elkaar geschud en toen we uitstapten en we wat gingen drinken kwam Merlijn tot het besef dat hij die informatie later doorkrijgt. ‘Ik ga nu pas voelen dat we net door elkaar geschud zijn in de auto, dat is gek!’

Voor mij is het een grote zorg of Merlijn zijn zintuigen zo kan ontwikkelen dat hij meer aan kan. Nu raakt hij uitgeput van de overgevoeligheid van zijn zintuigen. Alsof hij elke dag weer de marathon moet lopen. Zoveel energie kost hem dat. Het is de grootste uitdaging die hij heeft. Als hij die balans niet kan vinden dan zal hij om de haverklap uitvallen zoals hij dat al jaren doet. Dan kan hij niet meer meedoen, niet meer functioneren. Dan kan hij alleen nog maar liggen op zijn bed in het donker om bij te komen en uit te rusten.

Van de zijlijn leef ik mee met alles wat hij moet doorstaan. Zijn momenten van nieuwe inzichten tot de enorme klappen omdat hij dan weer geconfronteerd wordt met zijn beperking die de overgevoeligheid en daardoor uitputting met zich meebrengt.
Mijn moederhart voelt daarover verdriet en dan weer ontroering. En gelukkig ook vertrouwen, Merlijn komt er wel.

Saskia stond samen met Merlijn voor de klas om over zijn autisme te vertellen.

Herkenbare verhalen uit het dagelijks leven, dat is Lotje&co. Word ook lid!

samen maken we Lotje mogelijk

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest