Blog Esther

4 tips voor de feestdagen met je overprikkelde kind

overprikkeld
18 december 2017

Familie bijeenkomsten kunnen voor kinderen met hechtingsproblemen enorm stressvol zijn. Alles is op die dag anders en de focus van mama is niet op het kind maar op de gasten en het feest. Je kind voelt zich dan niet veilig. Wees daarom alert op je kind en zorg dat je jouw kind dichtbij je houd zodat het toch nog iets van veiligheid kan voelen. Juist op feestdagen moeten onze kinderen een gevoel hebben dat zij er ook bij horen. En ik weet het uit ervaring, geduld hebben tijdens deze feestdagen is een enorme uitdaging!

TEKST Esther Groenewegen

Toen mijn dochter nog klein was, was zij op diners en feestdagen een ‘zwaan kleef aan’. Ze week niet van mijn zijde. Op een gegeven moment werd ik er helemaal gek van. Jammer genoeg wist ik toen nog niet wat de symptomen van hechtingsproblemen waren en wat je daar het beste mee kunt doen. Nu weet ik dat ik mijn dochter dichtbij mij moet houden en zonodig naar huis moet gaan omdat de prikkels teveel voor haar zijn. Toen vond ik dat ze een grote meid moest zijn en probeerde haar bij de andere kinderen neer te zetten om mee te spelen. Wat natuurlijk helemaal niet werkte, ze kwam steeds weer terug naar mij. Erg frustrerend!

Als je kind overprikkeld is:

1. Laat je kind lekker bewegen

Dit werkt enorm goed voor kinderen met hechtingsproblemen. (Ik heb zelf een kleine trampoline in de huiskamer staan). Of laat je kind op een grote bal zitten en laat je kind op deze bal een poosje op en neer wippen. Dit is geweldig rustgevend voor een kind. Mijn dochter vindt de bal heel fijn om op te zitten aan het einde van de dag, die heb ik ook in de huiskamer liggen op de trampoline. Misschien niet echt esthetisch maar wel zo handig). Laat je kind lekker buiten spelen: rennen, voetballen, steppen, fietsen. Het maakt niet uit wat. Als het maar even lekker buitenadem raakt en een flinke doses zuurstof binnenkrijgt.

2. Geef je kind time-in tijd in plaats van time-out tijd

Hoe moeilijk het ook is, als het je lukt, neem je kind dichtbij als het hechtingsmonster opstpeelt. Ga met je kind op een zachte plek zitten, een lekkere fauteuil of bank waar je lekker met elkaar kunt knuffelen. Als je kind zo vervelend is, heeft het eigenlijk time-in nodig. Knuffel je kind en vraag: hoe voel jij je? Voel jij je boos, bang, verdrietig of blij? Vraag aan je kind: wat heb je van mij nodig? Wat kan ik voor je doen? Misschien komt er geen duidelijk antwoord. Maar als je de kalmte kan bewaren is het voor allebei een goed moment om stil te staan bij wat je kind nodig heeft.

3. Las kleine ‘geheime onderonsjes’ in

Als de situatie te overweldigend is voor je kind maar je echt niet weg kunt, probeer daar dan een oplossing voor te vinden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind niet steeds tegen je aanleunt maar dat het wel je hand mag vast pakken als de spanning te veel is. Als je kind wat ouder is en misschien zich een beetje schaamt over zijn gedrag kun je afspreken dat je zegt dat juist JIJ een beetje gestrest bent en gesteund moet worden. Een klein ‘geheim onderonsje’ doet ook altijd wonderen. Het mag natuurlijk niet de bedoeling dat we onze kinderen overal vandaan houden wat spanning op levert en dat wij onze kinderen nergens meer aan blootstellen. Maar we moeten tijdens deze stressvolle situaties wel onze kinderen goed in de gaten houden om te kijken of ze niet in hun overlevingsmodus staan.

4. Kondig de activiteiten kort vantevoren aan

Als je ziet dat je kind overprikkeld raakt geef ze dan niet te veel details over de activiteiten die gaan komen. Kondig de activiteiten zo kort mogelijk van de voren aan. Bijvoorbeeld in de ochtend: Opa en oma komen vandaag bij ons op bezoek. Of: vanavond gaan we bij familie … eten. Soms is het goed om de mensen waar je naar toe gaat ook te informeren over je kind. Het beste is om je kind zo dichtbij mogelijk te houden tijdens het bezoek. Met zo min mogelijk lichamelijk contact van bekenden. Dit klinkt misschien een beetje gek en onvriendelijk. Toch vindt je kind het fijn om grenzen aangeboden te krijgen omdat hij dit zelf niet goed kan aangeven. De bekenden mogen best één knuffel geven bij binnenkomst maar daarna moet de focus bij de moeder liggen. Zelf heb ik dit jaren lang ‘verkeerd’ gedaan. Mijn dochter leek voor andere mensen een heerlijk, charmant kind. Ze kroop bij iedereen op schoot en begon te knuffelen en kusjes te geven. ‘Wat een heerlijk kind is dit’; werd er regelmatig gezegd. Nu weet ik dat ik dat nooit had moeten laten gebeuren, maar ik was allang blij dat de focus even niet bij mij lag zodat ik even tijd voor mijzelf en anderen had. Zolang je kind nog niet goed aan je is gehecht is het niet verstandig om het te veel bij ‘vreemden’ te laten zitten en knuffelen.

Ik hoop dat je er met deze tips een mooie periode van kan maken voor jezelf, je gezin en ook voor je kind!

Fijne feestdagen!

Kijktip! Esther maakt ook regelmatig vlogs voor Lotje&co. Zoals deze over symptomen herkennen

Lotje&co deelt graag tips&tricks. sharing=caring

samen maken we Lotje mogelijk

Geef een reactie

Esther Groenewegen
Esther Groenewegen is moeder van een zorgintensieve dochter (17) met hechtingsproblemen en Gilles de la Tourette. Zij helpt ouders en professionals kinderen met hechtingsproblemen beter te leren begrijpen en helpen.

Meer Esther

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest