Blog Jeannet

netjes recht

Pictoagenda

Een planning met pictogrammen werkt goed voor mijn dochter Janna (10 met ASS). Alleen werken we nu met veel losse briefjes, vaak met tekeningen. Daarom wil ik met de Pictogenda aan de slag. Daar staat alles op z'n plek, volgens eenzelfde structuur en hij kan mee in de tas naar school. Ik hoop dat Janna zo meer overzicht krijgt en daarmee rust in haar koppie.

TEKST Jeannet Klooker

We ontvingen de Pictogenda per post. Een gewichtig pakket. Janna pakte de agenda uit. ‘Wat groot!’ riep ze. ‘Ik wil hem invullen!’
‘Ja Janna, dat mag je doen en dan kan je er ook plaatjes bij plakken.’
‘Nee niet met plaatjes mama, met woorden. Woorden vind ik leuker.’
Oké, dacht ik, dus we gaan aan de slag met de Pictogenda en mijn prachtige en ook erg eigenwijze dochter wil niet met plaatjes werken. Ik liet haar voor de zekerheid even de stickervellen zien.
Meteen was ze enthousiast: ‘Mama, een plaatje van een paard en van judo!’
‘Die smileys zijn ook geinig’, voegde ik er snel aan toe.
De plaatjes werden goedgekeurd. We konden aan de slag.

Tip van Janna: ‘je moet Pictogenda zeggen en niet Pictoágenda’

Janna startte op de eerste bladzijde met het invullen van het adres. Ze raakte na een paar zinnen, bij het onderwerp ‘waarschuwen in noodgevallen’ in de stress. En vroeg me ongeduldig: ‘Wat moet ik hier nou invullen?’
Ik antwoordde: ‘Daar kunnen we het telefoonnummer van buurvrouw Ellen opschrijven, of nee ons nummer natuurlijk.’
Waarop Janna boos riep: ‘Je bent helemaal niet duidelijk, ik heb hier geen zin in hoor.’

Weekplanner
Ze was er even klaar mee en ik besloot zelf te kijken naar de weekplanner. Dat is de bladzijde waarop je een algemene week kunt invullen met terugkerende activiteiten. Ik zocht bij de activiteiten van de week stickers, plakte ze, in en zette er de tijden bij.
Het oma-achtige hoofd dat ik even voor mama neerzette, zou ze zelf nooit pakken. Papa met een kaal hoofd heb ik maar niet gedaan. Dat zou ze nooit goed vinden, hij heeft namelijk een bos haar. Janna wil dat plaatjes heel goed kloppen. Terwijl ik met de agenda aan de slag was, bedacht ik me dat we gauw stickervellen moesten bestellen om daar vervolgens onze eigen foto’s op te printen.
Ik probeerde ook om zo netjes en recht mogelijk te plakken. Janna vindt het niet fijn als ik slordig werk lever.

Tip van Jeannet: ‘Als je kind verdwaalt in de vele voorgedrukte stickers of keuzestress heeft, leer dan zelf de plaatjes kennen en maak alvast een weekplanning’

Het bleek al met al een goede strategie om het zelf te doen. Ze heeft namelijk ook last van keuzestress. Dat probleem loste ik op door deze aanzet te maken voor haar. Gaandeweg kan ze er andere plaatjes van maken.
Ik kopieerde de eerste dag en ik hing hem op de muur naast de eettafel. De dagplanner zonder plaatjes haalde ik weg. Ik was benieuwd naar haar reactie. We spraken er uiteindelijk vooral over dat hij erg scheef hing.
Morgen is er weer een dag.

Moeder Jeannet en dochter Janna testen voor Lotje&co de Pictogenda en beschrijven in zes wekelijkse blogs hun ervaringen. Janna is tien jaar en heeft de diagnose ASS. Ze heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Een duidelijke planning met plaatjes helpt haar. 

agenda vol pictogrammen

De Pictogenda is gemaakt voor kinderen en volwassen die baat hebben bij visuele ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Het is meer een hulpmiddel dan een agenda. In de Pictogenda kun je voorbedrukte stickers plakken, of stickers afdrukken met foto’s of symbolen die je zelf kiest. De stickervellen kun je bij www.pictogenda.nl bestellen.

 

Eén reactie op “netjes recht”

Geef een reactie

Jeannet
Jeannet is de moeder van Janna (10, ASS). Janna heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Ze kan erg goed samen met andere kinderen spelen. Dat is echt een hobby van haar. Net als paardrijden en circusles. Ze is helemaal gek op dieren. Jeannet werkt als praktijkonderzoeker. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau. Ze vertelt de verhalen achter de cijfers en ontwikkelde daarnaast de applicatie INZI. INZI meet persoonlijke doelen van kinderen en volwassenen die hulpverlening krijgen.

Meer Jeannet

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest