Blog Jeannet

‘mama is een beetje verstrooid’

pictogenda

Natuurlijk, de Pictogenda is er voor Janna. Zij heeft in eerste instantie behoefte aan het overzicht en de structuur die de plaatjes en de agenda bieden. Maar eigenlijk hebben we er allemaal profijt van. Het is alleen nog even zoeken naar een manier van werken die bij ons past.

TEKST Jeannet Klooker

Als ik weer eens iets vergeten was, zei Janna als kleuter al: ‘ach mama is een beetje verstrooid’. Tja, en dat is niet over gegaan. Ik ben inderdaad zo’n moeder die als enige op het schoolplein staat terwijl het een studiedag is. Niet zo fijn voor mijn dochter, met autisme al helemaal niet. En de boze bui die er logischerwijs op volgt moet ik dan dapper doorstaan.

Nu Janna’s papa en ik niet meer in een huis wonen, hebben we ook een weekritme van het co-ouderschap. Janna van zaterdagmiddag tot woensdagmiddag bij mij en de andere dagen bij papa. Het is steeds belangrijker om Janna inzicht te geven in de week. De Pictogenda biedt dat inzicht. Ik ben alleen wel op zoek naar een manier van gebruik die bij ons past. Een paar overwegingen:

Het pictomomentje 
Ik dacht heel positief: maandagavond wordt ons pictomomentje.
De praktijk is anders, Janna is niet zo stuurbaar. Als lastige gevoelens haar parten spelen (en dat is ’s avonds na het eten best vaak) dan werkt het niet om de agenda in te vullen, zelfs niet te bekijken, blijkt nu. Voor het eten? Al haar vaste activiteiten, haar schermpjesstructuur van vijf tot zes (totale stress als daar aan getornd wordt), mijn werk en koken. Misschien moet ik rustig volhouden met de maandagavond totdat het een vast onderdeel is van de week.

Tip van Jeannet: Gebruik de Pictogenda met het hele gezin, dan heeft iedereen overzicht

invullen van de agenda
Als we er wel samen voor gaan zitten, dan vult de agenda zich heel snel met plaatjes. Maar ik twijfel of we alle vaste activiteiten er wel met stickers in moeten plakken, het wordt vol. Maar als we alleen de uitzonderingen inplakken is de week minder in beeld. Ook hier probeer ik structuur in aan te brengen, zodat we beide de spelregels kennen.

samenwerken met papa 
Het is wel belangrijk dat we allemaal de Pictogenda actief gebruiken. Tot nu was ik de hele week thuis en legde ik de pictogenda op tafel. Ik zal er nu aandacht aan moeten besteden dat papa hem ook gebruikt met onze spelregels. Dat we in goede harmonie uit elkaar zijn gegaan zal zeker helpen.

Tip van Janna: neem de stickers mee als je bij je papa gaat slapen

Zo ben ik dus nog aan het fine-tunen. Ik heb in ieder geval vast in de algemene weekplanning de dagen bij mama roze gekleurd en de dagen bij papa blauw. Nu nog kijken hoe ik samen met papa vanuit alle mails, appjes en brieven in de schooltas, de juiste informatie over al Janna haar activiteiten in de Pictogenda krijg. Zodat we allemaal echt overzicht houden. Janna die meer rust krijgt in haar hoofd, papa weet wat er allemaal gebeurt in de week en wie weet sta ik nooooit meer als enige moeder op het schoolplein.

Moeder Jeannet en dochter Janna testen voor Lotje&co de Pictogenda en beschrijven in zes wekelijkse blogs hun ervaringen. Janna is tien jaar en heeft de diagnose ASS. Ze heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Een duidelijke planning met plaatjes helpt haar. In week 1 kwam de Pictogenda per post. In week 2 bood de agenda enige orde in de chaos. 

agenda vol pictogrammen

De Pictogenda is gemaakt voor kinderen en volwassen die baat hebben bij visuele ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Het is meer een hulpmiddel dan een agenda. In de Pictogenda kun je voorbedrukte stickers plakken, of stickers afdrukken met foto’s of symbolen die je zelf kiest. De stickervellen kun je bij www.pictogenda.nl bestellen.

Geef een reactie

Jeannet
Jeannet is de moeder van Janna (10, ASS). Janna heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Ze kan erg goed samen met andere kinderen spelen. Dat is echt een hobby van haar. Net als paardrijden en circusles. Ze is helemaal gek op dieren. Jeannet werkt als praktijkonderzoeker. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau. Ze vertelt de verhalen achter de cijfers en ontwikkelde daarnaast de applicatie INZI. INZI meet persoonlijke doelen van kinderen en volwassenen die hulpverlening krijgen.

Meer Jeannet

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest