Blog Silvie

enige orde in de chaos

pictogenda week 2

De juf van Janna wees me er vanmorgen op dat het wel erg druk was voor Janna op het moment thuis. Ze had haar huiswerk in de vakantie niet gemaakt. Ja. Dat is waar. Huiswerk kon er even niet bij, noch in mijn hoofd, noch in de Pictogenda. Er waren gewoon te veel leukere dingen te doen en het zijn voor ons spannende tijden.

TEKST Jeannet Klooker

De gewone week is druk. Voor Janna zijn lege momenten lastig, zij functioneert goed in een week met vaste ijkpunten. Dinsdagmiddag circus, woensdagmiddag muziekles, iedere donderdag spelen met eenzelfde vriendinnetje, vrijdag koor en zaterdag judo. Eerst dacht ik dat ik dat niet kon maken voor een meisje met autisme, maar gaandeweg merkte ik hoeveel beter ze zich bij dit programma voelde dan bij ‘open’ middagen. Het is duidelijk en de activiteiten doen haar veel goed.

Wat het nu extra druk maakt is dat mijn man en ik besloten hebben om uit elkaar te gaan. We zijn al zover dat mijn spullen aanstaande donderdag naar ‘mijn’ nieuwe huis gaan. De kinderen zullen de helft van de tijd bij mij zijn. Extra drukte en veel onzekerheid die voor onrust zorgen bij Janna.

overzicht
Op maandagavond, op ons vast Pictomomentje, vulden Janna en ik de Pictogenda in. Deze maandag keken we eerst terug naar de afgelopen week. Met de smileystickers vertelde Janna hoe ze de dagen in de vakantie had beleefd. Er stonden heel wat lachende gezichtjes.
Vervolgens gingen we aan de slag met de nieuwe week. Ik was er niet helemaal bij, het kostte me moeite om in de stapel plaatjes de juiste stickers te vinden. Ik checkte wel steeds of ze het plaatje vond passen. Janna deed het plakken en schrijven en ze tekende de plaatjes die we niet hadden zelf.

Tip van Janna: Als je van iets geen plaatje hebt, kan je een tekening maken

Janna heeft veel tijd nodig. Ik moest behoorlijk vaart maken om ervoor voor te zorgen dat ze wel op tijd in bed lag. Dat vond ik jammer. Het ging rommelig we sprongen van de dinsdag naar de vrijdag. En via woensdag naar zaterdag. We versterkten elkaars onrust en mijn chaotische kant hielp in dit geval niet.

Tip van Jeanet: zorg dat je voldoende tijd hebt

Toch staat de week nu in beeld. Dankzij de gezellige stickers ziet deze behoorlijk ingrijpende week er nog best overzichtelijk uit. Ik krijg de indruk dat het voor Janna ook fijn is om het zo te overzien. De Pictogenda kan voor Janna vastigheid geven in deze onzekere tijd.

Moeder Jeannet en dochter Janna testen voor Lotje&co de Pictogenda en beschrijven in zes wekelijkse blogs hun ervaringen. Janna is tien jaar en heeft de diagnose ASS. Ze heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Een duidelijke planning met plaatjes helpt haar. In week 1 kwam de Pictogenda per post.

agenda vol pictogrammen

De Pictogenda is gemaakt voor kinderen en volwassen die baat hebben bij visuele ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Het is meer een hulpmiddel dan een agenda. In de Pictogenda kun je voorbedrukte stickers plakken, of stickers afdrukken met foto’s of symbolen die je zelf kiest. De stickervellen kun je bij www.pictogenda.nl bestellen.

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest