Blog Lotjes keukentafel

ploegen


Op het moment dat je ouder wordt van een gehandicapt kindje krijg je er naast je verdriet en zorgen plompweg een cruciale job als administratief medewerker en budgetbeheerder bovenop. 

TEKST Renilde Gees

De papieren rompslomp die een zorgenkindje met zich meebrengt is ronduit complex. Wie zich niet snel genoeg ontpopt tot een administratieve duizendpoot is gedoemd te verzuipen in een genadeloze zee van voorschriften, aanvragen tot terugbetaling, stempels en bijlagen.

Terwijl we voor Martha enkele belangrijke documenten in één mapje bijhielden, ontstond er voor kleine zus al gauw een uitgebreid klassement. We verzamelden tientallen verslagen van het ziekenhuis, de kine en de thuisbegeleiding, die we netjes chronologisch bewaren. De uitdaging om de juiste weg te vinden in het labyrint dat de mutualiteit, het VAPH, de intersectorale toegangspoort en de Federale Overheidsdienst samen creëren is echter zo groot, dat ik het Belgische zorgsysteem ervan verdenk mee te dingen naar de prijs voor Hardest Escape Room Ever. Onze bevoegde minister Jo Vandeurzen beloofde deze week werk te maken van een digitaal expertisepunt voor mantelzorgers. Deze centralisatie van kennis komt geen minuut te vroeg en juich ik zeker toe, maar ook al wordt alle informatie van a tot z laagdrempelig gecommuniceerd, feit blijft ook dat de toegekende budgetten voor hulpmiddelen en zorg simpelweg te klein zijn.

Anna is nog maar vier jaar, en nu al ondervinden Jona en ik de financiële gevolgen van ons gehandicapt dochtertje. We wachten bijvoorbeeld sinds september 2016 op de goedkeuring van terugbetaling van haar peperdure autostoel. Ons sociaal zorgvangnet komt gelukkig tegemoet in een groot deel van Anna’s sondevoeding en pampers, maar niet genoeg om deze hoge bedragen zonder verpinken te blijven opsouperen. Vergeet daarbij niet dat Jona zijn voltijdse job, met jarenlange anciënniteit en doorgegroeide verantwoordelijkheid, opgaf in functie van ons knock-out geslagen gezinsleven. We dienden een PAB aanvraag in voor Anna (voluit Persoonlijk Assistentie Budget, een jaarlijks bedrag dat alle zorgkosten moet dekken), maar je thuissituatie behoort blijkbaar extreem schrijnend te zijn om een goedkeurende stempel op je dossier te verdienen. Voorlopig kunnen we de financiële perikelen de baas, maar wat staat ons te wachten in de toekomst?

Ouder worden van een zwaar gehandicapt kindje word je niet zomaar. Naast een emotioneel rouwproces maak je ook een gedwongen rationeel leerproces door. Je leert hoe het anders moet, ook papiersgewijs en financieel.

En de boer, hij ploegde voort.

Renilde Gees (woonachtig in België) is moeder van twee prachtige dochters, Martha en Anna. Anna is anders. Anna heeft een ernstige verstandelijke en motorische beperking. Renilde wil via haar blog andere ouders meenemen in haar wereld. Ze hoopt daarmee dat ouders zich herkennen en dat ze kan laten zien dat het leven niet altijd makkelijk is maar dat juist Anna hen heeft geleerd om te genieten van die kleine dingen. Wil je meer lezen over Anna is Anders? Klik hier

In editie 16 van het blad Lotje&co vind je een dossier over bureaucratie. Inmiddels kan je dat, als je lid bent, ook online lezen. Lees hier dossier Bureaucratie. Ben je nog geen lid maar wil je dat wel worden? Klik hier

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest