NIEUWS

praten over sondevoeding, zo doe je dat

praten over sondevoeding
Beeld: vereniging Nee-eten!

Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen zelfstandig (leren) eten en drinken. Maar soms lukt dat (even) niet en is sondevoeding de enige oplossing. Om daar goed over te kunnen beslissen, moet je als ouder wel weten wat de mogelijkheden zijn. De vereniging Nee-eten! heeft daar nu een handige praatplaat voor ontwikkeld. 

TEKST Silvie Warmerdam

Ik weet nog goed dat de verpleegkundige op de IC zei, twee dagen nadat Daniël was geboren: ‘Als hij niet snel uit een flesje gaat drinken, dan zullen we een sonde moeten inbrengen’. Ik schrok daar toen heel erg van. Het kwam op mij over als een dreigement, het voelde als persoonlijk falen. 

Daarom was ik blij verrast toen ik door de ‘Praatplaat Sondevoeding bij kinderen’ van de Vereniging Nee-eten! heen scrolde. De digitale ‘plaat’ staat vol met bespreekpunten, uitleg en stappen die je samen met de zorgverlener zet.
Fijn is dat er bijvoorbeeld gevraagd wordt naar het doel van de sondevoeding en wanneer dat doel is bereikt. Of de vraag of er alternatieven zijn besproken en afgewogen. Denk bijvoorbeeld aan energierijke voeding. Een diëtist kan hierbij helpen.
Net als dat het afbouwen van sondevoeding een bespreekpunt moet zijn. Ook komen de voor- en nadelen aan bod en hoe je je daar op voor kan bereiden. 

Natuurlijk zijn er acute situaties denkbaar, waarbij je niet eerst gaat bespreken of sondevoeding nodig is. Maar ook dan is de praatplaat nuttig voor het vervolg en om al je vragen in tweede instantie te stellen.
De vereniging Nee-eten!: ‘Het geven van voeding via een sonde heeft namelijk altijd impact op het kind. Maar ook voor ouders en het gezin. Het is goed om te weten wat die gevolgen kunnen zijn en hoe je mogelijke problemen kunt voorkomen of beperken.’

Daniël ging gelukkig net op tijd uit een flesje drinken, ook al deed hij er lang over. Maar de herinnering aan dat moment maakt nog altijd duidelijk dat sondevoeding een heikel iets is, omgeven door veel emoties. Daarom is het goed dat er nu een overzicht is wat je allemaal kunt en zou moeten bespreken met je zorgverlener. 

Lees ook hoe mama Karin beschrijft dat accepteren van sondevoeding een proces is dat in stapjes gaat

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest